Teljesen lezárják a nyugat-balkáni migrációs útvonalakat?

Teljesen lezárják a nyugat-balkáni migrációs útvonalakat?

A kiszivárgott hírek szerint a hétfői rendkívüli uniós csúcson arról egyezhetnek majd meg, hogy teljesen lezárják a nyugat-balkáni útvonalakat – jelentette az M1 brüsszeli tudósítója. A napirenden egy olyan akcióterv szerepel, amelynek keretében Ankara állítólag kötelezettséget vállal arra, hogy megerősíti határai védelmét, fellép az embercsempészek ellen, és visszafogadja az unióból kitoloncolt bevándorlókat.

Nyugat-Balkán lezárva. A kiszivárgott hírek szerint ezt is kimondja majd az a dokumentum, amelyet a hétfői brüsszeli csúcson akarnak elfogadni. „Vége a Merkeli nyitott határok politikájának” – így értékeli a sajtó a záródokumentum kiszivárgott részeit. Az M1 tudósítója Baraczka Eszter azt mondta: ez a szöveg merőben új európai megközelítés lenne.

Merkelék hajnalig tárgyaltak

Hétfő hajnalig tárgyalt Brüsszelben a rendkívüli uniós csúcs legfontosabb kérdéseiről a német kancellár a török kormányfővel. Angela Merkel és Ahmet Davutoglu találkozójáról német kormányforrások számoltak be kora reggel.

Az Európai Unió és Törökország vezetőinek csúcstalálkozója a nap folyamán kezdődik. Célja az, hogy megvitassák a migrációs válság kezelésének legfőbb kérdéseit. Kiszivárgott értesülések szerint a napirenden egy olyan akcióterv szerepel, amelynek keretében Ankara állítólag kötelezettséget vállal arra, hogy megerősíti határai védelmét, fellép az embercsempészek ellen és visszafogadja az unióból kitoloncolt bevándorlókat. Cserébe az EU hárommilliárd eurót ajánlott a török menekültpolitika támogatására, ígéretet tett továbbá a vízumliberalizációs tárgyalásoknak, valamint a tagjelölt Törökország integrációjának a felgyorsítására.

A csúcs két főszereplőjének tekintett német kancellár és a török miniszterelnök órákon keresztül tartott találkozóján részt vett a soros európai uniós elnöki tisztséget betöltő Hollandia kormányfője, Mark Rutte is. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »