Teljesen kiürítették a menekülttábort

Teljesen kiürítették a menekülttábort

Teljesen kiürítették a görög–macedón határnál lévő menekülttábort. A migránsok egy része néhány kilométerrel odébb vert sátrat. Németországból sokan Magyarországra menekülnek a migránsok elől.

A görög–macedón határon található menekülttábor felszámolása napok óta tart. A sínek környékét is tisztítják, hogy minél előbb helyreállhasson a forgalom a kereskedelmi szempontból fontos nemzetközi vonalon. A migránsokat hivatalos befogadóállomásokra költöztetik át, ahol civilizáltabb körülmények várnak rájuk. „Azt az erőteljes üzenetet küldjük Európának, hogy emberséggel és érzékenységgel támogatni lehet ezeket az embereket. Ezzel el akarjuk törölni azt a képet, amely a múltban szégyenfolt volt Európa, a világ és a civilizált emberiség számára” – mondta Dimitris Avramopoulos, az EU migrációügyi biztosa.

Idomeninél 12 ezer migráns torlódott fel, miután Macedónia lezárta a határát. A migránsok Idomenitől hat kilométerre újból tábort vertek. Ahogy lehet, Nyugat-Európába mennének tovább. „Én is embercsempészt keresek, mint mindenki, hogy ki tudjak jutni innen, akár gyalog vagy repülővel, vagy bármivel. Ez jobb, mintha itt maradnék” – fogalmazott egy szíriai menekült.

A macedón határzárnak és a Törökországgal kötött egyezménynek köszönhetően radikálisan csökkent a Nyugat-Európába érkezők bevándorlók száma. De a németek egy részénél már betelt a pohár, Bajorországból egyre többen költöznének a Balaton partjára a migránsok elől.

Eközben Olaszország partjaihoz folyamatosan érkeznek a vízi úton a menekültek. Szicíliánál újabb hajó borult a tengerbe, a halálos áldozatok számát harmincra teszik. Az elmúlt két évben 320 ezer bevándorló szállt partra Olaszországban. Hétezren viszont a tengerbe vesztek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »