Teljes káosz: fosztogatás és kitörés a földrengés után

Legkevesebb 238-ra emelkedett az Ecuador partjait megrázó, a Richter-skála szerint 7,8-es erősségű földrengés halálos áldozatainak száma – közölte vasárnap Rafael Correa ecuadori elnök Twitter-oldalán.

A földrengés áldozatainak száma egy vasárnapi összesítés szerint legkevesebb 238, a sebesültek számát mintegy 1500-ra teszik.

A rezgést több mint 135 utórengés követte, az egyik a Richter-skála szerint 5,6-es erősségű volt. A hatóságok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy a következő órákban és napokban erősebb utórengések várhatóak.

Jorge Glas alelnök tájékoztatása szerint a földmozgás epicentrumától közel 400 kilométerre fekvő Guayaquil, illetve a 200 kilométerre található Manta és Portoviejo városokban is szedett halálos áldozatokat a katasztrófa.

A mentési munkálatok a latin-amerikai ország számos térségében továbbra is tartanak, így valószínű, hogy az áldozatok száma tovább emelkedik.

A part mentén fekvő településeket kiürítették az esetleges szökőár veszélye miatt, néhány órával később azonban a hatóságok visszaengedték a lakosokat otthonaikba.

Glas közölte, a fegyveres erők tízezer tagját mozgósították és további 4600 rendőrt küldtek a földrengés epicentruma közelében fekvő településekre. A szomszédos Kolumbiából és Mexikóból is számos segítő indult útnak.

A rengés epicentrumának közelében fekvő, 40 ezres Pedernales, valamint Portoviejo városokban átmeneti szállásokat és kórházakat állítanak fel. Több mint háromezer adag élelmiszert és 8000 hálózsákot szállítanak a helyszínre.

A káosz és a feszültség érezhető volt az érintett térségekben: az emberek az utcákon aludtak, összegyűjtötték a fellelhető élelmiszereket és bőröndökbe pakolták megmaradt holmijukat.

Kihasználják a helyzetet

A természeti katasztrófa következtében az egyik portoviejoi börtönből kitört mintegy száz rab. Ledy Zuniga, Ecuador igazságügyi minisztere a Twitter mikroblogportálon közzétett bejegyzésében arról számolt be, hogy 30-at közülük nem sokkal később sikerült elfogni.

A földrengés epientrumának közelében fekvő, 40 ezer lakosú Pedernales város polgármestere, Gabriel Alcivar arról számolt be, hogy a káosz közepette fosztogatások törtek ki a városban, de a hatóságok túlságosan el vannak foglalva a mentési munkálatokkal, ezért nem tudnak a rend helyreállításával törődni.

A szeizmikus aktivitást az epicentrumtól 170 kilométerre fekvő fővárosban, Quitóban is érezni lehetett: az emberek rémülten szaladtak az utcákra, számos kerületben áramkimaradások voltak.

Az olajtermelő országban elővigyázatossági intézkedésként lezárták az olajvezetékeket és leállították a vízerőműveket.

László György, az ecuadori magyar nagykövetség tanácsosa az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában azt mondta: nem tudnak magyar sérültről.

(FOTÓ)


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »