Teljes gőzzel üzemelnek a Kolozsvári Magyar Napok fesztiválutcái

Teljes gőzzel üzemelnek a Kolozsvári Magyar Napok fesztiválutcái

Továbbra is gazdag kínálattal várja a közönséget a vasárnapig tartó 7. Kolozsvári Magyar Napok, a legkisebbektől a komoly kulturális felhozatalra kíváncsi felnőttekig mindenki találhat kedvére valót a programok közül. 

00farkas22_b 

Szerdán összesen 50 rendezvény közül választhatnak az érdeklődők, és a változékony időjárás ellenére sokan keresték, keresik fel a magyar napok belvárosi helyszíneit. Teljes gőzzel üzemel immár két fesztiválutca is: megnyílt a Farkas utcai fesztiválsétány, ahol kézművesvásártól kezdve lacikonyhán át könnyűzenei koncertekig sokszínű felhozatallal várják az arra járókat a szervezők.

A Fogoly utca is fesztiválhelyszínné alakult, itt többek között a Paprika rádió színpada üzemel egészen vasárnapig. Megtelt a kincses város Főtere kedden este is, amikor a veterán magyarországi zenekar, a Beatrice csapott a húrok közé, élén a frontemberrel, Nagy Feróval, aki közismert slágerekkel örvendeztette meg a nagyérdeműt. Szintén népszerűnek bizonyult a kolozsvári Knock Out és a magyarországi Moby Dick koncertje.

00fero441_bNagy Feró

Kedd délután a Magyar Olimpiai Udvar előadótermében Bordos László Zsolt 3D-művész tartott előadást az épületvetítés történetéről, illetve az augusztus 19-i, a Szent Mihály-templom falára történő 3D-vetítésről. A szervezők román szikrontolmácsolást is biztosítottak, a terem csordultig telt, ami nem csoda, hiszen Bordost a műfaj úttörőjeként tartják számon. A látottak-hallottak alapján előrebocsáthatjuk, hogy pénteki produkciója igazi vizuális csemege lesz a kolozsváriak számára – írták a rendezvény honlapján a szervezők.

Bordos elöljáróban művészi pályáját vázolta fel, egyfajta ívet rajzolva a kezdetektől az épületvetítésig. A képzőművészettől a 3D-művészetig vezető út egyik jelentős pontjaként emelte ki azt a pillanatot, amikor festőként felfedezte a harmadik dimenziót. Célja olyan animáció megalkotása volt, amely túlmutat az egyszerű és elcsépelt videoeffekteken, és az iparágat a művészet irányába mozdítja el. A 3D-művész elmondta, hogy viszonylag hamar bekerült a nemzetközi körforgásba. Valamennyi felületként kezelt épületnél azt kereste, hogy milyen új tereket tud létrehozni a videoprojekció által.

00fero44_b

Elmondta, hogy számos gigaprojektben vett részt, munkája során megszerette például a kortárs opera világát, de volt már alkalma együtt dolgozni a U2 és a Pink Floyd díszlettervezőjével, és egyik projektjéhez Amon Tobin zenéjét is felhasználhatta. Mint kifejtette, az épületvetítésnek az utóbbi 3-4 évben már bejáratott kliséi is vannak, az épület illúziószerű felrobbantása vagy összeomlása ilyen közhelynek számít. A Kolozsvári Magyar Napok nagyszínpadán szerdán a gyergyószentmiklósi közönségkedvenc Bagossy Brothers Company lép fel, a zenekar eddigi legnagyobb kolozsvári koncertjére készül. Egyébként a Farkas utcai és a Fogoly utcai színpadon is számos együttes fellépése várja a közönséget a rendezvénysorozat ideje alatt. A részletes program a Magyarnapok.ro honlapon olvasható.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »