Teljes felújításra készülnek Kutyfalván

Teljes felújításra készülnek Kutyfalván

Egy-két évig is eltarthatnak a júniusban egy vihar során megrongálódott kutyfalvi református templom tornyának helyreállítási munkálatai, véli Lukács Vilmos István, a Maros megyei település református közösségének lelkésze.

kutyfalva-4174_blg_b

Mint mondta, bármennyire is igyekeznek, lassan haladnak a munkálatokkal. A jelenlegi állapotokról elmondta, hogy egy hónap alatt sikerült eltakarítani a törmeléket – kidőlt fákat, összedőlt melléképületek darabjait –, és most a javítási munkálatok előkészítéséhez szükséges adminisztratív ügyekkel foglalkozik a gyülekezet. A folyamat hosszasnak ígérkezik, a templom egyik része ugyanis a 14. században épült, és A kategóriás műemlékként a legnagyobb védettségnek örvend, ezért különleges engedélyekre van szükség a javításához.

A felmérések során ráadásul kiderült, hogy a tornádószerű vihar által megrongált istenháza teljes felújításra szorul. Lukács Vilmos István református lelkész szerint így egy-két évig is eltarthatnak a munkálatok. Mint elmondta, számos kérdésre keresik még a választ, többek között arra is, hogy pontosan mekkora összegre lesz szükség a felújításhoz. Vannak erre vonatkozó ígéreteik, de kíváncsiak a biztosító hozzáállására is, mennyire veszi komolyan a kár megtérítését, magyarázta a lelkész.

Lukács Vilmos István szerint a kár felmérése, a tervrajzok készítése, a vakolás, a toronysisak visszahelyezése és a külső-belső festés mellett valószínűleg a templom feltárására is sor kerül majd. Régészek fogják megvizsgálni a templombelsőt abban a reményben, hogy találnak a múlt századokból fennmaradt falfestményeket, freskókat. A vizsgálat során többek között egy kripta létezésére is fény derülhet. Ugyanis a több száz éves hagyomány szerint a gótikus templom alatt kripta található, ahova állítólag egykor Pekry Lőrinc kuruc generális és Petrőczy Kata Szidónia költőnő temetkezett gyermekeivel.

A júniusi vihar – amely a templomtorony kúpját leszakította – a közösség életében is mély sebeket okozott, de ma már kezd visszatérni az élet a régi kerékvágásba. Lukács Vilmos István lelkész örömmel közölte, hogy a gyülekezet egy része igyekszik kivenni a részét a közmunkából és az adakozásból. Minden kis támogatásnak örülnek, hiszen óriási összegre lesz szükségük a munkálatok elvégzéséhez.

Az eddigi adományok túlnyomó része Erdélyből és Magyarországról érkezett, de Nyugatról is érkeztek felajánlások, szinte kivétel nélkül magyaroktól. Meglepetést okoztak azok a kis létszámú, hetven-nyolcvan fős gyülekezetek, melyek nagy összeget adományoztak a közösségnek, tudtuk meg. Lukács Vilmos István arról is beszámolt, hogy a gyülekezet a magyar kormány, az Erdélyi Református Egyházkerület és a romániai hatóságok segítségére is számíthat.

Mint arról beszámoltunk, a magyar kormány támogatásával védőtető került a toronyra, és a kutyfalvi gyülekezet arra is ígéretet kapott, hogy a műemléket a határon túli magyar épített kulturális örökség megóvását szolgáló Rómer Flóris-terv vis maior keretéből állítják helyre.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »