Teljes átszervezés a honvédelmi tárcánál

Inog a széke Dankó Istvánnak, a Honvédelmi Minisztérium közigazga­tási államtitkárának, és várhatóan távozik posztjáról Tomka Barnabás, a szaktárca beszerzési hivatalának főigazgatója – tudta meg a Magyar Idők. A személyi változásokat információink szerint egy jelentős átalakítási folyamat részeként hajtják végre, amely érinti a honvédség beszerzési és logisztikai rendszerét is. Átcsoportosításokhoz vezet a HM háttérintézményeinek megszüntetése, illetve integrációja és a sajtóosztály átszervezése is.

Jelentős átszervezés indul el a Honvédelmi Minisztériumban (HM), ami azt jelenti, hogy a korábban végrehajtott vezetőcseréket most újabbak követik. A helyettes államtitkári és főosztályvezetői pozíciókban bekövetkezett változásokat követően hamarosan teljes átalakítás indul el a szaktárca közbeszerzéseit bonyolító HM Beszerzési Hivatal vezetésében és átalakítják a sajtóosztályt is.

Komoly változásokat hoz a minisztérium háttérintézményeinek megszüntetése, átszervezése, illetve a Honvéd Vezérkar közvetlen alárendeltségébe tartozó logisztikai rendszer korszerűsítése. Ennek eredményeként több vezetővel együtt várhatóan távozik a posztjáról Tomka Barnabás, a HM Beszerzési Hivatal főigazgatója, miközben a szervezetet integrálják a megújuló Védelemgazdasági Hivatalba. Információink szerint inog Dankó István közigazgatási államtitkár széke is. Utódja a jelenlegi helyettes államtitkárok közül kerül majd ki.

A Magyar Honvédség szerepvállalásaival összhangban átalakítják ugyanakkor a minisztériumi sajtóosztályt is. Úgy tudjuk, az átszervezések indokaként a HM vezetése a szaktárca és a honvédség hatékonyabb működése mellett arra hivatkozik, hogy a jelenlegi vezetőkkel, a mostani vezetői struktúrával nem volt elég hatékony és rugalmas a védelmi tervezés és a gazdálkodás. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a közbeszerzéseket és a közigazgatási feladatokat irányító személyek sok esetben csak megkésve, vagy egyáltalán nem voltak hajlandók végrehajtani bizonyos feladatokat. Ez pedig az utóbbi időben már veszélyeztette a csapatok maximális kiszolgálását.

A szaktárca sajtóosztályánál azt szeretnék elérni, hogy a HM kommunikációjában a honvédség hazai szerepvállalása mellett előtérbe kerüljenek a várható fejlesztések, és elérjék a katonák minél nagyobb társadalmi megbecsülését. Értesüléseink szerint ez új szóvivői rendszer kialakítását is jelenti a minisztériumban. Meghatározó változásokat eredményez majd a kormány bürokráciacsökkentő programjának megfelelően a HM háttérintézményeit érintő szervezeti modernizáció is, amely a hivatalos tárcalétszám csökkentéséhez, illetve átcsoportosításokhoz vezet.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »