Télen is fitten – a hideg időszakban is ajánlott mozogni

Télen is fitten – a hideg időszakban is ajánlott mozogni

Ahogy a nappalok rövidülnek, egyre nehezebben kelünk fel nemhogy edzeni, de nekivágni a napi rutinnak is. Az időjárás miatt kétszer meggondoljuk, elmenjünk-e futni, a kinti jógának pedig már októberben búcsút intettünk. 

torna otthon_b

De hogyan vágjunk bele mégis a téli edzésbe? Katus Atilla hatszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok aerobikversenyző az Mno.hu-nak ezzel kapcsolatban korábban elmondta, azt javasolja, hogy olyan típusú mozgásformát válasszon az ember, amit kedvtelve csinálna, lehetőleg társaságban. „A társ felfelé húz, motivációt jelent, ahogy a rendszeresség is. Nem az a cél, hogy megerőltessük magunkat, hanem a mozgás öröme, a tudat, hogy elindultunk az úton, és ha úgy érezzük, hogy még bírjuk, fokozatosan nehezítsünk a gyakorlatokon” – mondta a szakember.

Ha már nem kezdőként vágnánk bele, akkor az olyan télisportokon kívül, mint a korcsolya, a jégkorong, a síelés, rengeteg beltéri mozgás közül is választhatunk. Ilyenek a foci, a funkcionális edzések, küzdősportok. „Ébredés után van a legtöbb energiánk, így érdemes reggel vagy délelőtt edzeni, hogy egész napra feltöltődjünk” – mondja a szakember. Az erősítő és a kardió típusú mozgásokat érdemes váltogatni, egyik nap ezt, másik nap azt, az elején bemelegítéssel, a végén nyújtással, melynek köszönhetően az izmok megfelelően fognak fejlődni. Kardió lehet például az ugrókötelezés, a szobabiciklizés, a négyütemű fekvőtámasz, a kocogás, az úszás, erősítésre pedig alkalmas a guggolás, a fekvőtámasz, a tolóckodás, a felülés, a törzs- és lábemelés hason fekve és ezek számtalan verziója.

„Ha jó izomzatot szeretnénk, a nehezítés elengedhetetlen. Mindig azt szoktam mondani, hogy ha 15-20 ismétlést tudunk elvégezni elfáradásig, akkor az izom optimálisan tud fejlődni.” Mindezek mellett nem árt figyelni az étkezésre is, és addig élvezni a frissen termett zöldségeket és gyümölcsöket, ameddig csak lehet. A szezonális termények közül kiemelkedő tápanyagforrás a sütőtök: előnyös hatást omega–3 zsírsavtartalma miatt főleg a tökmagnak tulajdonítanak, de a sütőtök húsának fogyasztása is kedvező hatású. Nagy élelmirost-tartalma és kis glikémiás indexe (30) révén a lencse is jó választás.

Nagy előnye, hogy kezeli és megelőzi a székrekedést, koleszterin- és vércukorszint-csökkentő hatású, rendszeres fogyasztása segít elkerülni a szív- és érrendszeri betegségeket. Azért, hogy a nyári tartalékok továbbra se fogyjanak ki, a D-vitamint mindenképpen pótolni kell, de érdemes halolajat is fogyasztani az egészséges immunrendszerért. A napi C-vitamin-pótlásról is fontos gondoskodni.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »