Telefonos átverőkre figyelmeztetnek

Telefonos átverőkre figyelmeztetnek

Ismét terjedni kezdett az úgynevezett balesetes átverési módszer. Néhány napja Konstanca megyében kaptak el egy bűnbandát, amelynek jelenleg börtönben ülő tagjai telefonáltak az átvert személyeknek.

mobil_hivas_b

Ismét terjedni kezdett országszerte az úgynevezett balesetes átverési módszer, amelynek során a bűnözők az áldozatok hiszékenységét és riadalmát kihasználva csalnak ki komoly pénzösszegeket. A jelenség újbóli felbukkanására a Maros megyei rendőr-főkapitányság is felhívta a figyelmet.

A módszer lényege abban áll, hogy az elkövetők felhívják a kiszemelt áldozatot – az esetek nagy többségében vezetékes telefonon –, és ügyvédnek, rendőrnek, ügyésznek vagy orvosnak adják ki magukat, majd közlik, hogy az áldozat egy közeli hozzátartozója balesetet szenvedett, és sürgősen pénzre van szüksége, hogy az orvosi ellátást megfizesse vagy ügyvédet fogadjon. Sokszor sikeresen ráijesztenek az áldozatra, aki hozzátartozóját féltve azonnal átutalja a pénzt a megadott bankszámlára, és csak ezt követően ébred rá arra, hogy átverték. A hatóságok arra is figyelmeztetnek, hogy a bűnözők alaposan tanulmányozzák a kiszemelt személyt, mielőtt munkához látnának.

A rendőrség felhívja az állampolgárok figyelmét arra, hogy ilyenkor ne adjanak hitelt a telefonálónak, ugyanis az ügyvédek, rendőrök, ügyészek vagy orvosok nem kérnek pénzt szolgáltatásaikért – főleg nem telefonon. Előfordulhat, hogy valaki hasonló indokkal személyesen keresi fel a kiszemelt áldozatot, ilyenkor sem ajánlott beengedni az ismeretlent a lakásba akkor sem, ha hitelesnek tűnő iratokat mutat fel. A rendőrség rámutat: telefonhíváskor szakítsák meg a beszélgetést, ne áruljanak el semmilyen személyes adatot, és azonnal értesítsék a hatóságokat az 112-es sürgősségi számon, illetve ha módjukban áll, jegyezzék le a hívó fél telefonszámát és a nevet, amelyen bemutatkozott.

Jó tudni, hogy közvetlenül a közúti baleset bekövetkezte után nem kell kártérítést fizetni, ennek értékét később, bírósági ítélettel szabják meg. Baleset után két eljárás törtéhet: a felek megegyeznek, így a vétkes biztosítási kötvénye alapján fizet kártérítést, vagy a rendőrség közbeavatkozását kérik, ilyenkor a hatóságok döntenek a további lépésekről. A szerencsétlenségről általában a hatósági alkalmazottak tájékoztatják a családtagokat.

A hét elején Konstanca megyében hét, 16 és 34 év közötti személyt vettek őrizetbe: a gyanúsítottak állítólag a balesetes módszerrel vertek át legalább tizenöt személyt, közel 50 ezer eurós kárt okozva. Kiderült, hogy a bűnbandának börtönben ülő elítéltek is tagjai voltak – a hatóságok magánlakásokban és cellákban is házkutatást végeztek, amelynek során mobiltelefonokat és telefonkártyákat foglaltak le. A rendőrség rámutatott: az áldozatokat a három, börtönben ülő gyanúsított hívta fel, majd riadalmukat kihasználva kitudakolta a lakcímüket. Ezután a banda szabadlábon lévő valamelyik tagja ellátogatott az átvert személyhez, akitől átvette a sok ezer eurós pénzösszeget.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »