TEK: Nem kampányolunk

TEK: Nem kampányolunk

Két nappal a kvótaellenes népszavazás előtt részletes beszámolót tartott a Terrorelhárítási Központ (TEK) arról, hogy a párizsi és a brüsszeli merényletben részt vevő terroristák a migránshullámot kihasználva hogyan jutottak el Magyarországra. A TEK helyettes vezetője szerint ugyanakkor ennek nincs köze sem a kormány gőzerővel zajló migránsellenes kampányához, sem a referendumhoz, ők csak egy szakmai sajtótájékoztatót rendeztek.

Nincs összefüggés a Terrorelhárítási Központ főigazgató-helyettese szerint aközött, hogy holnap lesz a kvótaellenes népszavazás és aközött, hogy éppen a kampány utolsó hetében adtak kimerítő tájékoztatást arról, hogy a párizsi és a brüsszeli merényletet elkövető terroristák miként jutottak be Európába és Magyarországra, mennyi időt töltöttek itt, és utána hány ember életét oltották ki. Ezekről egyébként a napokban a kormánypárti Magyar Idők számolt be. Habár Bodnár Zsolt beszámolójában arra is kitért, hogy az Iszlám Állam (IÁ) „hogyan ültette fel” kiképzett harcosait a migrációs hullámra, megfogalmazása szerint ezzel csak be akarták mutatni, hogyan működik a terrorszervezet, valójában egy szakmai sajtótájékoztatót tartottak. A népszavazás előtti napokra szervezett tájékoztató időpontját még azzal is indokolta, hogy csütörtökön hagyták el Magyarországot azok a belga és francia ügyészek és bírák, akik segítséget kértek tőlünk.

A TEK beszámolójából kiderült, hogy összesen 14 terrorista járt nálunk a terrorcselekmények előtt, mindannyiukat az IÁ által uralt Rakkából irányították. Elsőként – tavaly júliusban – egy algériai származású, úgynevezett felderítő érkezett, akinek az volt a feladata, hogy a balkáni migránsútvonalat feltérképezze. Habár őt tiltott határátlépés miatt egy ideig őrizetben tartották itthon, néhány hét elteltével elengedték. Később, összesen három alkalommal fordult meg Magyarországon a párizsi és a brüsszeli terrorakció fő szervezőjének tartott Salah Abdeslam, aki augusztusban és szeptemberben összesen hét férfit vitt magával – köztük a párizsi Bataclan klubban mészárlókat, illetve a brüsszeli Zaventem repülőtér egyik robbantóját –, volt, akit Kiskőrösről, másokat a Keleti pályaudvarról. Mind a heten a migránsútvonalon érkeztek hazánkba, és hosszabb-rövidebb időt töltöttek itt, többek között egy zuglói szállodában. Rajtuk kívül még a merényletekben részt vevő több terrorista is megfordult nálunk egészen addig, amíg a szerb és a horvát határon fel nem épültek a kerítések.

Bodnár Zsolt szerint a TEK azért nem tudott róluk tavaly nyáron és ősszel, mert nem lehetett őket elkülöníteni az amúgy is tízezrével érkező migránsoktól. Ráadásul a merényletek előtt akadtak problémák az uniós államok információcseréjében is, ez szerinte a párizsi terrorcselekmények után változott meg jelentősen, jó irányba.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »