Tej–kifli-botrány Háromszéken is – Több mint 40 ezer joghurtot koboztak el

Tej–kifli-botrány Háromszéken is – Több mint 40 ezer joghurtot koboztak el

Pár hete dr. Sikó-Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője érdeklődésünkre arról számolt be, hogy megyénk szerencsére kimaradt a tej–kifli-program kapcsán kitört országos botrányból. Az örömhír eddig tartott.

Az országszerte észlelt rendellenességek tükrében Háromszéken is több ellenőrzést tartottak az érintett hatóságok: közösen követték, és még mindig követik a tej útját a farmoktól – ahová a tejet beszolgáltatják feldolgozásra – egészen az iskolákig, óvodákig, öregotthonokig. Április 4-én egy sepsiszentgyörgyi, a tej–kifli-program pék- és tejtermékeinek szétosztásával megbízott cégnél találtak rendellenességet.

– A cég 21 Celsius-fokon tárolta a joghurtokat, holott a megfelelő tárolási hőfok 2–6 Celsius-fok, és a csomagoláson feltüntetett szavatossági idő csupán akkor irányadó, ha a gyártó által megadott hőfokon tárolódik a termék – hangsúlyozta dr. Sikó.

A szabálytalanság miatt közel 44 ezer (egyenként 140 grammos) joghurtot foglalt le az illetékes hatóság: a termékek összértéke 26 600 lej.

– A céget 5 ezer lejes bírsággal sújtottuk, hiszen abban az esetben, ha nincs megfelelő raktára, akkor nem is szabadott volna forgalmaznia a termékeket, ha pedig megfelelő raktárral rendelkeznek, akkor felmerül a kérdés, hogy miért nem ott tárolták a joghurtokat. Az országos tej–kiflis botrány óta hetente háromszor is ellenőrzünk: ilyen nagyméretű kihágást eddig még nem észleltünk Háromszéken – összegezett a megyei főállatorvos, aki szerint az esetben valószínűleg mulasztásról és nem rosszindulatról lehet beszélni.

Tinca Teddy
Székely Hírmondó


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »