Teherán szerint Trump kevés ahhoz, hogy újratárgyaltassa az atomegyezményt

Hiába ígéri Donald Trump, az amerikai republikánusok elnökjelöltségének várományosa, nem lehet újratárgyalni az iráni atomprogramról szóló megállapodást – jelentette ki szerdán Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter Stockholmban tartott előadása után.

Zarif leszögezte, az iráni atomprogramról szóló, Teherán és az ENSZ BT öt állandó tagja, valamint Németország között létrejött megállapodás nem egy iráni-amerikai egyezség, amelyet Donald Trump, vagy bárki más újratárgyalhat. Az atomalku nemzetközi megállapodás, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy határozatához csatoltak – hangsúlyozta az iráni diplomácia vezetője.

A New York-i ingatlanmágnás bírálta a megállapodást, és ígéretet tett arra, hogy elnökké választása esetén megpróbálja újratárgyalni.

Az egyezmény egyebek mellett arra kötelezte Iránt, hogy 300 kilogramm alá csökkentse alacsony dúsítású uránkészletét, urándúsító centrifugáinak számát 19 ezerről 6100-ra mérsékelje, továbbá az araki nehézvizes reaktorát úgy alakítsa át, hogy ott ne lehessen atomfegyverben is felhasználható plutóniumot előállítani.

A tizenhárom éves vitát lezáró egyezség célja annak szavatolása, hogy az iráni nukleáris programot ne használják katonai célokra, cserébe a nemzetközi közösség fokozatosan feloldja a Teherán ellen bevezetett gazdasági büntetőintézkedéseket, de a fegyverszállítási embargó nagy része még évekig érvényben marad.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »