Tehenet pusztított el a medve Csíkszentkirály határában

Tehenet pusztított el a medve Csíkszentkirály határában

Tehenet pusztított el egy medve a Csíkszentkirály határában található bakaaljai tanyán kedd éjszaka. A birtok tulajdonosa szerdán jelentette be a kárt a szentkirályi polgármesteri hivatalnál.

medvetamadas vn 009_bTehenek az elpusztított állat körül

A vadállat éjfél után törhette át a kerítést, azt követően ölte meg a több mint féltonnás tehenet – elevenítette fel a történteket Kánya Sándor, a tanya tulajdonosa, aki szerint a kérődzőt nagyon „megmocskolta” a medve. „Reggel fél ötkor láttam meg a tetemet. Már lassan tizenegy éves, jól tejelő tehén volt” – panaszolta Kánya. Hozzátette, már régóta tart csordát, de még nem fordult elő, hogy medve garázdálkodjon a birtokán. Az állatok őrzésére tartott kutyák sem jeleztek, így nem lehetett szemtanúja a támadásnak – mondta a gazda, aki a község polgármesteri hivatalában jelentette a vadkárt.

Székely Ernő polgármester elmondta, kártérítés jár a birtok tulajdonosának. „Ilyen esetekben össze kell hívni a kárfelmérő bizottságot, akik jegyzőkönyvet készítenek az esetről, azt pedig elküldik az illetékes szervekhez. Az ő hatáskörükbe tartozik a jegyzőkönyv ellenőrzése, és ha mindent rendben találnak, felterjesztik azt a környezetvédelmi minisztériumhoz, így a gazda valamikor megkaphatja a pénzét” – magyarázta Székely. Hozzátette, a folyamat sokszor időigényes, tapasztalta már azt is, hogy évek múlva sem jeleztek vissza az illetékesek a kárt ért gazdának. A polgármester azt is megjegyezte, hogy utoljára négy éve történt meg Csíkszentkirályban, hogy házi állatot ölt a medve.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »