Ted Cruzt kipfujolták, a republikánusok Trumpot akarják

MTI nyomán

A korábbi rivális, Ted Cruz texasi szenátor nehezen tudja megemészteni, hogy Donald Trump legyőzte őt és elsöprő többséggel választották meg a republikánusok elnökjelöltjének. Utoljára még megpróbált bevinni egy erőtlen gyomrost Trumpnak, de ennek az lett a vége, hogy kipfujolták a szerdai republikánus konvenció résztvevői.

A texasi szenátor ugyanis beszédében nem biztosította támogatásáról Donald Trumpot, hanem “lelkiismeretük szerinti” szavazásra buzdította a választókat.

“Azoknak mondom, akik figyelnek: kérem, ne maradjanak otthon novemberben”

– fogalmazott Cruz szenátor, és ezzel azt érzékeltette, hogy nyílt támogatásáról biztosítja Donald Trumpot, a párt kedden megválasztott elnökjelöltjét. Ugyanakkor az előzetesen kiszivárogtatott információk beigazolódtak: a texasi politikus nem támogatta nyíltan Trumpot.

“Ha szeretik az országunkat és szeretik a gyermekeiket, és tudom, mennyire szeretik, álljanak ki, hallassák hangjukat és szavazzanak a lelkiismeretük szerint!”

– mondta Cruz. Hozzátette:

“szavazzanak azokra a jelöltekre, akikben megbíznak, hogy megvédik a szabadságunkat és hűek maradnak az alkotmányhoz”.

Cruz felszólalásában visszatérő szó volt a szabadság, amellyel feltehetően nyomatékosítani akarta a szavazással kapcsolatos álláspontját.

Donald Trump a texasi szenátor beszéde alatt jelent meg váratlanul az arénában. Arca nem árult el érzelmet, a gyermekei viszont láthatóan mogorván fogadták Ted Cruz beszédét. A szenátort a pfujolás mellett ugyanakkor jó néhányan meg is tapsolták. A New York-i delegátusok azonban skandálni kezdtek: “Trumpot akarjuk!”. Mire Cruz azt mondta: “nagyra becsülöm a New York-i delegáció lelkesedését”.

A szenátor, aki leginkább az evangéliumi keresztények táborának támogatását tudhatja magáénak, fajsúlyos vetélytársa volt az előválasztási folyamatban Donald Trumpnak, de az indianai előválasztáson elszenvedett veresége után kiszállt az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből.

A kampány hevében nem egyszer kínos sértéseket vágtak egymás fejéhez Donald Trumppal, és még egymás feleségét is kikezdték. Elemzők szerint pillanatnyilag kibékíthetetlen a személyes ellentét Cruz és Trump között, ráadásul sajtóértesülések szerint a texasi szenátor már a 2020-as elnökválasztásra “pozícionálja” magát.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »