Technikai hiba okozhatta az eltűnt tengeralattjáró balesetét

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, Kaiser Ferenc az M1 hírcsatorna péntek reggeli műsorában azt mondta: a hajótest összeroppanhatott, és a tengerészek vélhetően azonnal életüket vesztették a balesetben.

A San Juan nevű, német gyártmányú tengeralattjáró – amelyet 1985-ben állítottak hadrendbe Argentínában, s amelyet néhány évvel ezelőtt újítottak fel – november 13-án indult el az ország egyik legdélibb pontjáról, Ushuaiából a támaszpontja, a fővárostól 400 kilométerre délre fekvő Mar del Plata felé. Utoljára két nappal később a San Jorge-öböl térségéből, az argentin partoktól 432 kilométerre jelentkezett be, azóta semmit nem lehet tudni róla.

Az NKE docense elmondta: az argentinok által segítségül kért, bécsi székhelyű Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezetének (CTBTO) elemzése szerint az eltűnés napján is impulziós hanghullámot rögzítettek. Ez azt jelenti, hogy a tengeralattjáró összeroppant. Ez arra utal, hogy vagy megsérült és betört a víz, vagy emberi, de inkább műszaki hibából adódóan túl mélyre süllyedt a tengeralattjáró. Kaiser Ferenc megjegyezte azt is, hogy a nagy flották – például az anyagfáradásból adódó baleset lehetősége miatt – 30 évnél idősebb egységeket nem tartanak szolgálatban, hanem inkább lebontják azokat.

Ezt az argentin tengeralattjárót először 1983-ban bocsátották vízre. 2003-ban elkezdték javítani, de pénzhiány miatt az egyévesre tervezett javítás öt évig tartott. Ez sem tett jót a szerkezetének – jegyezte meg a szakértő, hozzátéve: egy pénzügyi okokból nem tisztességesen végrehajtott karbantartás után állt szolgálatba a tengeralattjáró. Kaiser Ferenc kitért arra is: ha megtalálják a tengeralattjárót, onnantól számítva is 2-3 nap, amíg megérkezik a mentőfelszerelés. Így a szakértő szerint most már biztosan kimondható, hogy a tengeralattjáró legénysége tagjainak – ha nem haltak meg a balesetben – nincs esélyük a túlélésre.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »