Távozik a PNL éléről a DNA által meggyanúsított Blaga

Lemondott a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) élén betöltött társelnöki tisztségéről Vasile Blaga szerdán, miután az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) befolyással való üzérkedéssel gyanúsította meg.

A vádhatóság közleménye szerint a második legnagyobb román politikai alakulat vezetője 2009 és 2012 között több ízben törvénytelenül szerzett pénzt pártja számára.

A DNA ploiești kirendeltsége – ahol szwrdán kihallgatták a PNL társelnökét – által kezdeményezett bűnvádi eljárás a 2009-2012-es időszakra vonatkozik, amikor Blaga a még önálló Demokrata Liberális Párt (PDL) főtitkára volt. A vádhatóság szerint Blaga és pártjának egy másik tisztségviselője, Gheorghe Ștefan, Piatra Neamț volt polgármestere 10-25 százalékos „részesedést” követelt a PDL részére Horațiu Bruno Berdilă üzletembertől annak fejében, hogy a cégét előnyös állami szerződéshez juttassák.

Vasile Blaga szerdai, a lemondását bejelentő közleményében rámutatott: a PNL társelnökeként nem követelhetné meg többé kollégáitól a párt etikai kódexének betartását, ha ő maga nem felel meg azoknak. Hozzátette: ártatlanságát az igazságszolgáltatás előtt fogja bebizonyítani. Blaga a PNL kampányfőnöki tisztségéről is lemondott. A politikust 2012-ben választották a PDL elnökévé, amióta pedig a jobbközép alakulat 2014-ben összeolvadt a PNL-vel, az új pártban – amelynek éléről Klaus Johannist államfővé választották – Blaga társelnöki tisztséget tölt be.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »