Távozik a jegybank stratégiai igazgatója

Átalakul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szervezeti és működési szabályzata – legalábbis erre hivatkozva távozik a jegybanktól Csizmadia Norbert, az MNB gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgatója. A nemzeti bank sajtóosztálya ezzel kapcsolatos kérdéseinkre úgy válaszolt, hogy ez a pozíció megszűnik, a feladatok részben más szervezeti egységekhez kerülnek át. Ez az igazgatóság felelt a jegybanki alapítványokért, vagyis úgy látszik, az MNB a botrányok csitulásával csöndben nekiállt a szervezeti struktúra átalakításának. A jegybank azt is közölte lapunkkal, hogy Csizmadia a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány elnökeként folytatja munkáját. Azt nem tudni, hogy megtarthatja-e a Pallas Athéné Domus Mentis és a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány kuratóriumi tagságát a volt igazgató.

Csizmadia egyértelműen Matolcsy György jegybankelnök szűkebb köréhez sorolható, emiatt az alapítványok gyanús pénzköltései miatt kirobbant botrány egyik vezéráldozatának is tekinthető. Csizmadia Norbert 1975-ben született Szegeden, a város egyetemén szerzett diplomát település- és területfejlesztő geográfus szakon 1999-ben, majd a Pécsi Tudományegyetem turizmusfejlesztő geográfus szakán 2001-ben. Karrierje 2010 júniusában vett lendületet igazán, amikor a Matolcsy vezette Nemzetgazdasági Minisztériumban a miniszteri kabinet stratégiai műhelyének vezetője lett. Két évvel később a tárca tervezéskoordinációért felelős államtitkárává nevezték ki, majd 2013 márciusában lett az MNB ügyvezető igazgatója.

Mint ismert, az MNB több mint 260 milliárd forintnyi alapítói vagyont biztosított az elmúlt években a jegybank által létrehozott hat alapítványnak. A pénz nagy részét állampapírokba fektették, miközben több tíz milliárd forintért ingatlanokat is vásároltak. De jutott pénz a rokonságnak is. A Szemerey Tamáshoz, Matolcsy unokatestvéréhez köthető New Wave Production Kft. közel 600 millió forintot kapott az alapítványoktól. Matolcsy György könyvét mintegy 70 millió forinttal támogatták a szervezetek. A botrányos pénzköltéseket a Fidesz egy törvénymódosítással próbálta leplezni, amelynek indoklásában az szerepelt, hogy a jegybank által átadott vagyon elveszítette közpénz jellegét. Ezt azonban az Alkotmánybíróság Áder János köztársasági elnök beadványára alkotmányellenesnek találta, ezért megsemmisítette a törvényt.

 

 

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 28.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »