Tartományi ombudsman: A községek semmibe veszik a nemi esélyegyenlőség elveit

A helyi szervek nem tulajdonítanak kellő jelentőséget a nemi esélyegyenlőség kérdésének, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a helyi önkormányzatok 42 százaléka el se küldte a kért adatokat, derül ki a tartományi ombudsmani hivatalnak a nemi esélyegyenlőség területén végzett legújabb felméréséből, amely a nemi esélyegyenlőség elveinek helyi szinten való alkalmazására vonatkozott 2015-re nézve Vajdaságban.

A városokban és községekben formálisan állandó munkatestületek, főként bizottságok és tanácsok foglalkoznak a nemi esélyegyenlőséggel. A kért adatokat összesen 27 helyi önkormányzat küldte el, ezek 52 százaléka a munkatestületeken kívül olyan személyt is alkalmaz, aki többek között ezzel a kérdéssel is foglalkozik. A felmérés által felölelt helyi önkormányzatok közül mindössze négy alkalmaz olyan személyeket, akik kizárólag a nemi esélyegyenlőség kérdésével vannak megbízva.

A felmérésben részt vevő városok és községek mindössze 13 százalékukban fogadtak el nemi szempontokat figyelembe vevő költségvetést, 38 százalékukban nem fogadták el, 10 százalékuk esetében pedig tervben van az elfogadása.

A közvállalatok igazgatói között kétszer annyi férfi van, mint nő. A városi és a községi tanácsok tagjai között a legutóbbi választások előtt négyszer több férfi volt, mint nő. Mindössze négy helyi önkormányzat esetében volt a polgármester vagy a községi elnök nő, s csak két nő került városi vagy községi képviselő-testület élére.

A 2015-ös adatokat a 2012. évi adatokkal összevetve az derül ki, hogy egyre kevesebb jelentőséget tulajdonítanak a nemi esélyegyenlőség elvei tiszteletben tartásának, nemcsak a törvényrendeletek alkalmazása terén, hanem a nők és a férfiak esélyegyenlőségének valódi fejlődése tekintetében is.

A tartományi ombudsman emlékeztet arra, hogy a helyi önkormányzatoknak kötelességük a nemi esélyegyenlőség biztosítása és az egyenlő esélyek megteremtése. A törvény azt is előírja a közigazgatási szervek számára, hogy a társadalmi élet minden területén fejlesszék az esélyegyenlőségi politikát, s hozzanak külön intézkedéseket a nemi alapú diszkrimináció megfékezése érdekében, áll a tartományi ombudsman közleményében.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »