„Tarthatatlan a jegybank helyzete”

Róna Péter szerint nem kizárt, hogy az alapítványokba átutalt pénzeket már nem lehet visszaszerezni. Szerinte a cégbíróság is szabályt sérthetett az alapítványok bejegyzésével

A kórházak sem adhatják el épületeiket, hogy beszálljanak a honvédelembe, és a gyógyszerek helyett lőszert vásároljanak – ezt Róna Péter nyilatkozta lapunknak. A közgazdászt egyebek közt a 260 milliárd forintból oktatási célra létrehozott jegybanki alapítványokról kérdeztük. A Magyar Nemzeti Bank volt felügyelőbizottsági tagja tételesen cáfolta Matolcsy György jegybankelnök szavait, s úgy véli, nem csupán a központi bank szeghette meg a törvényt, az alapítványok létrehozása miatt a cégbíróság felelőssége is felmerül. Róna Péter elismerte, hogy a jegybankelnök nyereségessé tette az intézményt, ám szerinte ezzel egy időben több ezermilliárd forinttal növelte az államadósságot.

– Matolcsy György jegybankelnök azzal magyarázta, hogy 267 milliárd forint közpénzt költöttek oktatási célú alapítványokra, hogy amit nem tilt a Magyar Nemzeti Bankra vonatkozó törvény, azzal foglalkozhatnak. Tehát oktatásra is költhetnek százmilliárdokat. Egyetért?

– Nem. A jegybanktörvény alapján ugyanis a nemzeti bank számára – rögzített kötelezettségein kívül – feladatot csak törvény állapíthat meg. Tehát, ha az MNB oktatási feladatokkal akar foglalkozni, csak abban az esetben tehetné meg, ha ezt törvényben rögzítik.

– Ilyen törvényt pedig nem alkotott az Országgyűlés.

– Nem.

– De akár még meg is születhet ez a jogszabály. A kormánypártok komolyabb erőfeszítés nélkül benyújthatnak ilyen törvényt. Akkor pedig minden a helyére kerül.

– Bár logikus volna, nem így van. A jegybanktörvény bármiféle módosításához ugyanis az Európai Központi Bank (EKB) hozzájárulása szükséges. Ez az intézmény az összes európai ország jegybankja felett felügyeleti és szabályozási jogkörrel bír. Tehát konzultáció szükséges ilyen módosításról.

A folytatás, illetve a teljes cikk elérhető ITT

sokkaljobb-kommentár: Miután a parlamentben az ellenzéki össztűzzel szemben megvédte Orbán Viktor miniszterelnök Matolcsy Györgyöt, és továbbiak elkövetésére biztatta, semmi jó nem fog következni. Matolcsy az egyik jegybanki alapítványon keresztül adott egy bankot (Növekedési Hitelbank) az egyik unokaöccsének, ahonnan a másik unokaöcs is kapott hitelt. Ez utóbbinak a felesége Kecskemét város polgármestere. Ami ennél a banknál történik, az hajaz a már csődbe vitt Széchenyi Bank történetére, amely történetről már nem is lehet hallani. Az elkövető a Száz leggazdagabb magyar egyike, Töröcskei István volt, aki nem mellesleg az Államadósság Kezelő Központot is vezette. Valószínűleg onnan magas végkielégítéssel távozva ma már egymillió körüli nyugdíjat élvez, és mossa kezeit. Félő, hogy a brókerbotrányok elkövetői is mindent meg fognak úszni.

Ezek miatt az ügyek miatt kerül Magyarország nemcsak gazdaságilag a tönk szélére, már nagyon jelentős az erkölcsi válság is. Egyre terjed a szállóige, hogy Magyarországon lopni csak nagy tételben érdemes! A Növekedési Hitelbanknál eddig történtekről a Matolcsy unokatestvérei egymást pénzelték című cikk elérhető ITT

Békéscsaba, 2016. május 14.

Emlékeztető: „A magyar jegybank nemrégiben napvilágra került átláthatatlan költekezései személyi összefonódásokról szólnak és a közpénzekkel való visszaélés gyanúját vetik fel – írta a Financial Times internetes kiadása. A londoni gazdasági napilap szerint a bank forrásait az állami bevételek szépítésére használták fel. A nemrég nyilvánosságra került részletek a Finacial Times szerint kellemtelen kérdéseket vetnek fel Orbán Viktor kormánya számára. A cikkíró emlékeztetett rá, hogy az Európai Központi Bank márciusban figyelmeztette Magyarországot, hogy a Magyar Nemzeti Bank programjai nem kapcsolódnak monetáris szerepéhez.” (Részlet a Kellemetlen helyzetben az Orbán-kormány című cikkből)


Forrás:sokkaljobb.hu
Tovább a cikkre »