Tart a hajtóvadászat Németországban

Tart a hajtóvadászat Németországban

Németországban hajtóvadászatot indítottak egy szíriai férfi ellen, aki a gyanú szerint terrortámadásra készült. A Németországba tavaly menekültként érkezett 22 éves Dzsaber al-Bakr-ra a szászországi Chemnitzben próbáltak lecsapni, de egyelőre még szökésben van. Búvóhelyén több száz gramm rendkívül veszélyes robbanószert találtak, amit a tűzszerészek ellenőrzött körülmények között megsemmisítettek. Berlinben megerősítették a rendőri jelenlétet, különösen a főpályaudvar környékén. A német főváros két nemzetközi repülőterén szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be. A Focus Online hírmagazin értesülései szerint a gyanúsított feltételezhetően az egyik német repülőtér ellen akart merényletet elkövetni. A dpa német hírügynökségnek nyilatkozó biztonsági tisztségviselők szerint a nyomok az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez vezetnek.

Tervezett bombatámadás gyanúja miatt nagyszabású rendőri akció zajlott szombaton a szászországi Chemnitz városában. Biztonsági források szerint a történteknek iszlamista háttere van.

A város egyik lakónegyedébe szombat délelőtt rendőri egységeket vezényeltek ki, a negyedet körülzárták, egy házat evakuáltak és egy lakást megrohamoztak. A több órás bevetésben több száz rendőr vett részt, köztük különleges kommandós egységek is.

A tartományi bűnügyi hivatal szóvivője beszámolt arról: előző este a szövetségi alkotmányvédelmi hivataltól kaptak tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy – mint fogalmazott – komoly fenyegetettség veszélye áll fenn.

Veszélyesebb  a dinamitnál

Elmondta, hogy a megostromlott lakásban több száz gramm rendkívül veszélyes robbanóanyagot találtak.

A robbanószer a hatóságok szerint jóval veszélyesebb a dinamitnál.

A lakásban talált robbanószert tűzszerészek kontrollált körülmények közt, egy erre a célra kivájt gödörben megsemmisítették. Az erős lökéshullámot még távolról is érezni lehetett. “Nem voltak sérültek, sem károk” – mondta a szász rendőrség egyik szóvivője.

“Pánikra semmi ok, ellenőrzés alatt tartjuk a helyzetet” – tette hozzá.

A körülzárt negyed lakóit felszólították arra, hogy egyelőre ne hagyják el otthonukat, és kövessék a rendőri utasításokat.

Délutáni értesülések szerint egy 22 éves szíriai a gyanúsított, aki szökésben van, utána országos körözést adtak ki.

Már figyelték a szír férfit

Rendőrségi források szerint az 1994 januárjában Szíriában született Dzsaber al-Bakr bombatámadást készített elő. A Focus Online szerint az alkotmányvédelem által már jó ideje megfigyelt Bakr tavaly menekültként érkezett Szíriából Németországba.

Szombat délután három embert őrizetbe vettek, akikről azt feltételezik, hogy kapcsolatban állnak a 22 éves szíriai gyanúsítottal. Kihallgatásukat megkezdték. Kettejüket a chemnitzi főpályaudvaron fogták el, a harmadikat pedig a lakótelepen, ahol nagyszámú menekült is él. A Bild című német lap szerint a három gyanúsított Lipcséből érkezett Chemnitzbe, hogy a találkozhasson Bakrral.

Chemnitzben rövid időre részben lezárták a helyi vasútállomást. A rendőrség különleges tűzszerészeti robotja megvizsgálta a gyanúsítottak egyik peronon hagyott csomagját.

A helyi hatóságok időközben közzétették a főgyanúsított körözési fotóját.

Szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be

Berlinben megerősítették a rendőri jelenlétet, különösen a  főpályaudvar környékén.  A német főváros Tegel és Schönefeld nevű két nemzetközi repülőterén szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be. A rendőrség szerint a hatóságok jelenleg Tegelre összpontosítanak. Ugyancsak a Focus Online hírmagazin értesülései szerint Dzsaber al-Bakr feltételezhetően az egyik német repülőtér ellen akart merényletet elkövetni.

A dpa német hírügynökségnek nyilatkozó biztonsági tisztségviselők szerint a nyomok az Iszlám Államhoz vezetnek.

Németországban júliusban két olyan merénylet történt, amelynek elkövetését az  IÁ vállalta. Egy szíriai férfi öngyilkos merényletet követett el Ansbachban húsz embert megsebesítve, míg Würzburg közelében egy vonaton egy afgán fiatal sebesített meg öt embert.

MTI

The post Tart a hajtóvadászat Németországban appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »