Tarolt a Liza, a rókatündér és a Félvilág

A Liza, a rókatündér nyerte el a legjobb nagyjátékfilmnek járó díjat a 2. Magyar Filmhéten. A Nemzeti Színházban vasárnap este megtartott gálán 18 kategóriában adták át a Magyar Filmdíjakat.

A Liza alkotóit 15 kategóriában jelölték és végül 7 díjat kaptak, köztük a legjobb rendezőét Ujj Mészáros Károly, a legjobb női főszereplőét Balsai Móni vehette át. A Félvilág lett a legjobb tévéjátékfilm, az alkotás 11 jelölésből végül négyet váltott díjra.

A legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést ifj. Vidnyánszky Attila kapta a Veszettekben nyújtott alakításáért, a legjobb női mellékszereplő Csákányi Eszter lett az Utóéletben nyújtott teljesítményéért.

A legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat Kulka Jánosnak ítélték oda, szintén a Félvilág című filmben játszott szerepéért. A legjobb hangmesternek járó Magyar Filmdíjat Balázs Gábor kapta a Swing című filmért.

A műfaji kategóriákban a legjobb ismeretterjesztő filmnek járó kitüntetést a Mosonyi Szabolcs rendezte Vad Kunság- A Puszta rejtett élete kapta, a legjobb animációs film pedig Gauder Áron Kojot és a szikla című munkája lett. A legjobb kisjátékfilmnek járó elismerést Kovács István rendezése, a Betonzaj érdemelte ki. A dokumentumfilmes díjat Hörcher Gábor viszi haza a Drifterért, a legjobb tv-játékfilmnek járót pedig Szász Attila rendező a Félvilágért. Nagy András kapta a legjobb operatőr filmdíját, a forgatókönyv kategóriájában pedig Köbli Norbertet ismerték el, mindketten a Félvilággal nyertek.

A Saul fia, Nemes Jeles László Oscar-díjjal jutalmazott alkotása nem indult a mustrán, de a szervezők különdíjjal jutalmazták.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »