Tarlós Vitézynek: Te csak ne pattogj

Tarlós Vitézynek: Te csak ne pattogj

Tarlós István főpolgármester szerint Budapesten a következő években is folytatódnak a kerékpáros-fejlesztések, ugyanakkor a „minimális rend” biztosítása érdekében a biciklis közlekedésben az arányosságra és az ésszerűségre törekszenek, ami „részleges tiltásokat” eredményezhet – számolt be róla az MTI.

Eszerint a főpolgármester pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: kompakt rendszerként kezeli a fővárosi közlekedést, amelynek az alakításában nem lehet a kerékpározás az egyetlen igazodási pont. Tarlós István úgy fogalmazott, hogy a „kerékpáros keménymag” a városházáról kilopott munkaközi dokumentummal próbálja félrevezetni a „szelíd kerékpárosokat”. A főváros elsősorban a kerékpárúttal párhuzamosan futó buszsávokban biciklizés és az egyirányú utcákba szemből behajtás tapasztalatait akarja kiértékelni, amihez kikérik a baleseti statisztikákat is.

Adok-kapok

Ugyanakkor sajtótájékoztatóján a főpolgármester keményen odaszúrt Vitézy Dávid egykori BKK-vezetőnek.

A közlekedési központ volt vezérigazgatója ugyanis korábban úgy nyilatkozott: „biztonságos kerékpáros infrastruktúra az érdeke az autósnak is, aki emiatt egy külön sávban közlekedő biciklisre jobban oda tud figyelni, jobban érti a forgalmi helyzetet, mintha összevissza cikázás és szabálytalanságra ösztökélő infrastruktúra van, illetve a bicikliseknek is nyilván érdeke. Én azt gondolom, hogy az elmúlt évek intézkedései ilyenek, és éppen ezért ezeket inkább továbbvinni lenne érdemes” – mondta Vitézy.

Tarlós erre úgy reagált: „nem egy mindenhonnan elcsapott, sértődött, bezárt múzeumot kegyelemből vezető közgazdász fogja meghatározni minden felelősség nélkül egy liberális klubból és night clubból Budapest közlekedését; ezt jól jegyezzék meg.

Tarlós István egyébként az Indexnek nyilatkozva annyit elmondott: egy bicikliutat sem szüntetnek meg. De azokon a helyeken, ahol párhuzamosan fut kerékpározható buszsáv és a bicikliút, ott a buszsávban egyszerűen letörlik a piktogramokat.

Ha valósak a kiszivárogtatott szigorítások, az I Bike Budapest a jövő szombatra meghirdetett kerékpáros felvonulásból demonstrációt csinál. A szervezet csütörtök este nyitotta meg az Európai Bringafesztivál magyarországi programjait.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »