Tãriceanu: a parlament a választásokig ne járuljon hozzá eljárások indításához

Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök arra kérte a törvényhozókat vasárnap, hogy mandátumuk hátralévő két hónapja alatt már ne döntsenek azokról – a mentelmi jog felfüggesztését célzó – “kiadatási” kérésekről, amelyek a korrupcióellenes ügyészségtől érkeznek.

Felhívásában Tăriceanu kifejtette meggyőződését, hogy “az amúgy szükséges és legitim” korrupcióellenes harc mögé bújva a DNA sokszor a politikai ellenfelek félreállításának eszközévé válik azok kezében, akik “okkult módon a háttérből irányítják” ezt az intézményt.

A szenátusi elnök szerint nem sokkal a parlamenti választások előtt a DNA megint 7-8 éves ügyeket ás elő nagy csinnadrattával, miként tette azt a nyári helyhatósági kampány idején is, “csak azért, hogy ellehetetlenítse a kényelmetlen ellenfelek indulását”.

“Miként sosem hittem a pénteki letartóztatásokban, a DNA-nak az ilyen eljárásaiban sem bízom” – jegyezte meg ironikusan Tăriceanu.

A szenátusi elnök úgy vélte: ha annyi éven át nem volt sürgős felgöngyölíteni azokat az ügyeket, várhatnak még két hónapig, amíg véget érnek a választások. A politikus felkérte a törvényhozókat, hogy a DNA kiadatási kéréseit elbíráló határozatok meghozatalát bízzák a következő parlamentre.

Tăriceanu pártállástól független elvi kérdésnek nevezi a “meghurcoltak” melletti kiállást, legyen szó Victor Pontáról vagy Elena Udreáról. Bár saját magát nem sorolta az áldozatok közé, a DNA Tăriceanut is bíróság elé állította júliusban bűnpártolás és hamis tanúzás gyanújával. Tăriceanu ellen egyébként saját pártja, az ALDE egyes mellőzött politikusai éppen erre hivatkozva szítanak lázadást, és vasárnap bejelentették, hogy “Egy tiszta parlamentért” elnevezéssel korrupcióellenes mozgalmat kezdeményeztek az ALDE-ban. (mti)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »