Tárgyalóasztalhoz hívják a kormányt, nem akarnak folyton az utcára vonulni

Tárgyalóasztalhoz hívják a kormányt, nem akarnak folyton az utcára vonulni

Egyórás pedagógussztrájkkal kezdődött a tanítás országszerte több száz iskolában. Az első órák maradnak el az intézményekben. A tanárok az oktatás problémáinak azonnali megoldását szeretnék elérni az akcióval. Az oktatási államtitkár korábban felhívta a tiltakozók figyelmét, hogy jogsértést követnek el a munkabeszüntetéssel, ennek ellenére a Tanítanék Mozgalom által március 15-én meghirdetett demonstrációhoz több szakszervezet és szülői csoport is csatlakozott.

Több mint 100-an lehetnek a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium előtt, akik a polgári elégedetlenség keretében tiltakoznak a kormány oktatáspolitikája ellen – mondta tudósítónk 8 órakor. A demonstrálók között a tanárok mellett szülők és civilek is részt vesznek. Az iskola igazgatója és a mozgalom vezetője, Pukli István szerint ideje volna, hogy a kormány belássa: nemcsak arról van szó, hogy milyen az oktatás, hanem, hogy milyen társadalom fog élni 20 év múlva Magyarországon. A tiltakozó pedagógusok tárgyalóasztalhoz hívják a kormányt, hogy megvitassák a Civil Közoktatási Platform által megfogalmazott 12 pontot, de nem a Köznevelési Kerekasztal keretein belül tárgyalnának. 250 iskola jelzett vissza, hogy csatlakoznak a munkabeszüntetéshez. Sok iskola viszont távol tartotta magát ettől, Pukli István szerint a polgári engedetlenség riasztotta vissza őket. Az igazgató hozzátette, az elmaradt órát pótolni fogják, és amennyiben két hét múlva nem születik megállapodás a kormánnyal, akkor akár 2-3 órás munkabeszüntetés is jöhet.

A miskolci Herman Ottó Gimnázium is csatlakozott a mozgalomhoz, körülbelül 150-200 ember demonstrál a kormány oktatáspolitikája ellen – köztük tanárok, civilek, nyugdíjasok, szülők – mondta a Hír TV-nek Pilz Olivér, az iskola közalkalmazotti tanácsának elnöke. Pilz Olivér megerősítette Pukli István szavait, miszerint tárgyalóasztalhoz hívják a kormányt. A tanácsi elnök hozzátette: arra számít, hogy megkezdődnek az érdemi egyeztetések, mivel – ahogy fogalmazott – nem szeretnének állandóan az utcára vonulni, és így tiltakozni.

A jó cél érdekében követnek el törvénytelenséget

Minél többen állnak ki a tiltakozó pedagógusok mellett, annál kisebb retorzióra számíthatnak a pedagógusok a polgári engedetlenség miatt – mondta a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója. Törley Katalin arról beszélt a Reggeli járatban: tudják, hogy törvénytelenséget követnek el, de ezt egy jó cél érdekében teszik. Hozzátette: a jogi következményekkel számoltak, a felelősséget vállalják.

„A munkáltató indíthat fegyelmi eljárást és szóbeli vagy írásbeli az a szint, ameddig elmehet a retorzió. Ennél súlyosabb retorzió súlyosan aránytalan lenne. Minél nagyobb a sokaság, aki részt vesz ebben, és minél nagyobb a támogató tömeg mellettünk, annál kisebb a retorzió veszélye. A legnagyobb védelmet a sokaság adja” – vélekedett az igazgató.

A gyerekek is tanuljanak demokráciát

A demokrácia része a mai tiltakozás, és a gyerekeknek is jó, ha láthatják, hogyan működik – az egyik szülői csoport vezetője szerint. Krasznai Gábor azt mondta: sok munkáltató támogatja azokat a tanárokhoz csatlakozó szülőket, akik túlórában dolgozhatják le a kiesett munkaidőt. Úgy fogalmazott: ez az első olyan tiltakozáshullám, amely pártszínektől függetlenül szerveződött meg.

„Tanuljuk a demokráciát. Ez a demokráciának egyik megnyilvánulása, nagyon hasznos, hogyha egy gyerek szintén megtanulja, mint ahogy mi nem tudtuk megtanulni. A másik az, hogy ez az első olyan alkalom, ahol párthovatartozás nélkül az oktatásért, a gyerekekért összefogtak fideszesek, jobbikosok, DK-sok. Senkit nem érdekel, hogy az x hova került a választásokon” – mondta Krasznai Gábor.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »