Targoncával bukkantak a kábítószer-ültetvényre

Targoncával bukkantak a kábítószer-ültetvényre

Egy föld alatti kábítószer-ültetvényt számoltak fel a Hajdú-Bihar megyei nyomozók Tégláson – közölte a rendőrség szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a rendőrök május 18-án olyan információhoz jutottak, hogy egy debreceni férfi nagyobb mennyiségű kábítószert akar vásárolni egy téglási lakostól. Aznap este a kábítószer átadásakor ütöttek rajta a két férfin. M. Sándor a rendőröket látva megpróbált elmenekülni, közben eldobta a nála lévő kábítószert.

A nyomozók elfogták a 39 éves debreceni férfit, az eldobott, körülbelül fél kilogramm marihuánát pedig lefoglalták. A két gyanúsított otthonában házkutatást tartottak: a 47 éves P. László házának garázsában 90 kilogramm vágott dohányt, míg M. Sándor lakásában 1900 doboz, zárjegy nélküli cigarettát találtak. Erről értesítették a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV).

Az ültetvény

A közlemény szerint a helyszínen olyan adat merült fel, hogy P. László Téglás külterületén, egy házban nagyobb mennyiségben tart értékesítés céljából kábítószert. A rendőrök az ott tartott házkutatáskor további 645 kilogramm vágott dohányt és dohánylevél-darálót találtak, amelyet a pénzügyőrök a helyszínen lefoglaltak és jövedéki igazgatási eljárást indítottak.

A rendőrök a tanyát átvizsgálva észrevették, hogy az egyik melléképület padlójának a széle megrepedt. A gyanúsított a nyomozóknak megmutatta, hogy a padló a titkos bejárata egy föld alatti kábítószer-ültetvénynek.

A betonpadlót egy földbe süllyesztett villástargonca hidraulikus rendszere emelte fel, úgy lehetett lejutni az ültetvényhez. A nyomozók a föld alatt kiépített helyiségben 224 tő – különböző fejlettségű – vadkendert, körülbelül 4,5 kilogramm, előre csomagolt marihuánát és a kábítószer-termesztéshez szükséges eszközöket foglaltak le.

Fehér özvegy

A botanikus szakértő elsődleges véleménye szerint a növények kábítószernek minősülnek. A gyanúsítottól lefoglalt „white widow”, úgynevezett fehér özvegy kábítószer feketepiaci értéke körülbelül 50 millió forint, míg a dohányárué meghaladja a 11 millió forintot.

A rendőrség P. László ellen kábítószer-kereskedelem bűntett, míg M. Sándorral szemben kábítószer birtoklása bűntett gyanúja miatt indított nyomozást. A NAV nyomozói költségvetési csalás és jövedékkel visszaélés elősegítése bűntett gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást.

A két férfit a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »