Tapintatosan hallgatták ki Farkas Flóriánt

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerdán kihallgatta Farkas Flórián miniszterelnöki biztost – erősítette meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Lázár János elmondta, az OLAF munkatársai több kérdésben a következő két hétben várnak választ a cigánybűnözőtől, aki a miniszter szerint „megnyugtató” válaszokat tud majd adni.

Farkas Flóriánt a botrányos Híd a munka világába program során elköltött pénzekről kérdezte az uniós szervezet, ugyanis az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) 1,6 milliárd forinttal nem tud elszámolni. A felzárkóztatási program pedig Farkas ORÖ-elnöksége alatt indult, s a legtöbb szerződést ő írta alá. A cigány politikust egyszer már kihallgatta volna az OLAF, ám az első találkozóra a képviselő egyszerűen nem ment el.

A képviselői fizetésén túl havi egymillió forint közpénzt kereső Farkas Flórián egyébként szerdai kihallgatása alkalmával ismét gondosan ügyelt arra, hogy elkerülje a sajtó kérdéseit. A találkozóra számára „hazai pályán” került sor, a Lungo Drom budapesti székházában, ahova Farkas egy sötétített ablakú autóban elbújva érkezett. A járműből nem is szállt ki, csak a szervezet udvarán, ahova nem követhették. Ugyanakkor az OLAF képviselői sem igyekeztek tisztázni, hogy a képviselőhöz érkeztek. A sajtónak tagadták, hogy ők az uniós szervezet képviselői, sőt még visszakérdeztek: „mi az az OLAF?” A Lungo Drom képviselői pedig felszólították a fotóst, hogy „ne fényképezze le a kollégáit”.

Farkas a felzárkóztatási program miatt kipattant botrány óta elérhetetlen, s szinte alig vesz részt nyilvános rendezvényeken, ráadásul a Miniszterelnökség sem tud tájékoztatást adni a képviselőről, noha szervezetileg a tárcához tartozik. Csütörtökön az ezt firtató kérdésre egyébként Lázár János cinikus választ adott, közölte: „szólni fog Farkas Flóriánnak, hogy keressük, mert biztos nem tud róla.”

Az eredetileg uniós pénzből indított – Farkas nevével fémjelzett – program után költségvetési csalás gyanúja miatt folytat nyomozást az adóhivatal, immár másfél éve eredménytelenül. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma is visszaköveteli az elköltött pénzeket, bár kirívóan méltányos részletfizetést engedélyezett az ORÖ-nek.

Ömlött a pénz

A botrány ellenére a miniszterelnöki biztossal szemben nem ingott meg a bizalom. Lázár János korábban azt mondta, szerinte a sajtó azért támadja Farkast, mert cigány származású, ezzel voltaképpen rasszistának bélyegezve a sajtót. Orbán Viktor kormányfő pedig a parlamentben védte meg Farkast, jelezve, hogy a támadások éppen Farkas pozícióit erősítik. De Halász János, a Fidesz frakciószóvivője is figyelemre méltó kijelentést tett, azt mondta: a miniszterelnöki biztos a frakció nagyon értékes tagja.

Bár a cigány önkormányzattal szemben eljárás van, a Farkas Flórián alapította Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítvány (OTKA) érdekes módon idén is kapott 10 millió forint támogatást a Balog Zoltán vezette humántárcától. Csütörtökön pedig a Népszabadság írta meg, hogy az OTKA-nak nincs telefonszáma, nincs e-mail címe sem, budapesti központjában pedig senki nem nyitott ajtót. Ennek ellenére hatalmas mennyiségű állami pénz érkezett az elmúlt években az alapítványhoz. A lap cikke szerint az utóbbi években százmilliókat vettek ki személyi juttatások címén, ám a jelek szerint érdemi tevékenységet nem végzett a szervezet.

(MNO nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »