Tanösvény mutatja be a pilisszentiváni németek KOLLEKTÍV BŰNÖSSÉ NYILVÁNÍTÁSÁNAK történetét

Hétállomásos tanösvényen, egy képzeletbeli család történetén keresztül mutatja be a pilisszentiváni németek múltját a település helyhatósága, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és a helyi német nemzetiségi önkormányzat a Pest megyei községben.

Magyar Menedék - Tepe

Klencsák István, a nemzetiségi önkormányzat elnöke az MTI-nek elmondta: a képzeletbeli család hét tagja – Stefan, Katalin, Nikolaus, Ignaz, Theresia,Walter és Anna – táblák, történetek, feladatok segítségével villant fel érdekes momentumokat a pilisszentiváni németek életéből és vezeti végig az érdeklődőket a múlton.
“Az út végére a látogató felfedezheti azt is, hogy minden német nemzetiségi településnek megvan a maga saját identitása, különlegessége, amely azonban gyakran nem tudatosul” – tette hozzá.

Felidézte: a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának egyik fontos célja, hogy a kulturális örökséget modern eszközök segítségével, az érdeklődést felkeltve örökítse tovább. Ennek egyik formája az a két német nemzetiségi tanösvény, amely a baranyai Sombereken és a Pest megyei Pilisszentivánon valósult meg – mondta, hozzátéve: ez a két falu adott otthont az országos német önkormányzat egy-egy (északi és déli) próbaprojektjének.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »