Tankokkal és ágyúkkal is támadtak az oroszok Szíriában?

Tankokkal és ágyúkkal is támadtak az oroszok Szíriában?

Habár a Kreml eddig azt állította, hogy csupán a légierejét veti be a szíriai háborúban, Putyin elnök most harckocsizó és tüzérségi parancsnokokat is kitüntetett.

Szent György-kereszttel tüntetett ki csütörtökön több szíriai veterán harcost Vlagyimir Putyin orosz elnök, akik között harckocsizó és tüzérségi parancsnokok is vannak – írja a The Guardian.

A brit lap ugyanakkor emlékeztet arra, hogy korábban a Kreml még azt állította, hogy egyedül a légi egységei harcolnak Szíriában, a többi fegyverrendszert pedig csak azért telepítették Szíriába, hogy azzal védjék a légi és tengeri bázisukat. Sőt, még az Aszadnak eladott fegyverekről is azt mondták, hogy ezeket meglévő szerződések alapján szállították le.

Ugyan különböző aktivisták és szervezetek rendre azt állították, hogy az orosz erők tankokkal és tüzérséggel is harcolnak Aszad oldalán, az orosz külügy ezt mindvégig cáfolta. A mostani kitüntetések alapvetően árnyalhatják az orosz részvételről kialakított képet, bár önmagában a kitüntetés ténye alapján nehéz megállapítani, hogy a szárazföldi alakulatok valóban részt vettek-e közvetlen harctéri katonai műveletekben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »