Tanfolyam helyett nyolcmilliárdos fejlesztés

Nyolcmilliárd forintot költ a főváros a budapesti bicikliutak fejlesztésére 2018-ig – közölte a főpolgármester helyettese. Az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos pedig nemcsak a fővárosban, hanem az egész országban reformálná a biciklis kultúrát.

„A kerékpárosok esetén a jobbkéz-szabály esete és alkalmazása széles körben nem jellemző, hozzáteszem a piros lámpának az ismerete még kevésbé, ami lehetetlen állapot. És ha a ciklus második felében is megmarad ez a helyzet, akkor lehetséges, hogy a főváros kezdeményezni fogja az olyan jogszabály módosítását, hogy a kerékpárosok tegyék le a KRESZ-vizsgát.” – Tavaly decemberben még KRESZ-tanfolyamra íratta volna be a fővárosban kerékpározókat a főpolgármester. Tarlós István helyettese azonban nem ért egyet főnökével. Szeneczey Balázs ma már bicikliút-fejlesztésekről beszél.

A fővárosi kerékpározás feltételeinek javítására 2018-ig nyolcmilliárd forintot költenek majd. „A Fővárosi Önkormányzat az elmúlt években, amellett, hogy az infrastrukturális fejlesztéseket folyamatosan végezte, tervgyárként is működött, tehát amikor a versenyképes operatív program pályázati lehetőségei megnyíltak, akkor gyakorlatilag a fiókból előhúzhattuk azt a több mint tizennyolc kerületet érintő fejlesztést, amely tizenkét darabos csomagban most lettek benyújtva pár nappal ezelőtt összesen nyolc és fél milliárd forint értékben” – közölte Szeneczey Balázs.

A napokban az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos a biciklizés feltételeit javító javaslatokat tárt a kormány elé. Az ötletek közt szerepel például, hogy a települések határain kívül eső kerékpárutakat a Magyar Közút Zrt. üzemeltesse. „A kerékpárutak üzemeltetése sem megoldott, az önkormányzatok pályáznak, majd az önkormányzatok a városhatárig rendben tartják az új utakat, és gyakorlatilag a városhatáron túli szakaszok esetében az üzemeltetés kérdése messze nem volt tökéletes. A javaslatunk az, hogy a Magyar Közút vegye át a fő útvonalaknak az üzemeltetését. Ehhez a költségvetésre biztosítson pénzt, egy kicsit több mint kétmilliárd forintot javasoltunk erre a célra beállítani a 2017-es esztendőben” – mondta Révész Máriusz.

Megoldódhat a vonóhorogra szerelhető kerékpártartók esetén a rendszámtáblák problémája is, egy harmadik alkalmazásával, ezt várhatóan jövőre bevezetik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »