Tanasă ragaszkodik a csicsóiak elmarasztalásához

Tanasă ragaszkodik a csicsóiak elmarasztalásához

Folytatódhat a csíkcsicsói önkormányzat Községháza felirata miatt indított igazságügyi eljárás, noha a magyar megnevezést már fél évvel ezelőtt eltávolították az épületről.

csicsoi polgarmesteri hivatal vn 002_b

A magyarellenes feljelentéseiről ismert Dan Tanasă, illetve az általa alapított Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) ugyanis fellebbezést nyújtott be a marosvásárhelyi ítélőtáblához, amelyben kifogásolják, hogy a Hargita megyei törvényszék korábban elutasította a felirat miatt beadott keresetet.

Az ADEC még tavaly nyújtott be petíciót a magyar felirat miatt a Hargita megyei törvényszéken. Időközben a csíkcsicsói képviselő-testület eltávolította a homlokzatról a magyar Községháza és a román Primărie megnevezést is, az épületen ugyanis külső felújítást végeztek. Az önkormányzat a törvényszéknek is jelezte, hogy a feliratot levették, így az eljárás indokolatlanná vált, májusban pedig az igazságügyi intézmény elutasította Tanasáék keresetét.

Dan Tanasă még az alapfokú ítélet meghozatala előtti válasziratában úgy fogalmazott: szerintük a per nem vált tárgytalanná, mert „az alperesek a bíróság becsapásának szándékával, ideiglenesen vették le a feliratot, a törvény kijátszására irányuló stupid próbálkozás pedig elfogadhatatlan”. Az idézet az elsőfokú ítélet indoklásából származik, amelynek másolatát a Hargita megyei törvényszéktől kapta meg lapcsaládunk. Az ADEC végül a keresetet visszautasító döntés ellen a marosvásárhelyi ítélőtáblánál fellebbezett.

Péter Lukács, Csíkcsicsó polgármestere az ügy kapcsán csak annyit mondott: szeretnék visszahelyezni a feliratot, ezúttal viszont több nyelven, a magyar és a román mellett angolul is kiírnák a megnevezést. „Lássák angol és amerikai barátaink, hogy itt érvényesül a multikulturalitás, csak a magyar nyelvet nem tűrik meg” – érvelt az elöljáró, aki szerint a hasonló ügyekkel szemben nem szabad meghunyászkodni. A községvezető hangsúlyozta: törvénymódosítást kell kezdeményezni a probléma megoldása érdekében hiszen a magyar megnevezések és jelképek elleni sorozatos perek „kimerítik a zaklatás fogalmát”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »