Támogatják a zöldházas beruházásokat

Támogatják a zöldházas beruházásokat

40 ezer lejig terjedő támogatást kaphatnak azok a román állampolgárok, akik környezetkímélő technikákkal újítják fel otthonaikat – szerepel egyebek mellett a környezetvédelmi minisztérium által kedden közvitára bocsátott Klasszikus Zöld Ház és Zöld Ház Plusz program tervezetében.

napelem teton_b

Előbbi már ismert egyébként a lakosság körében, hiszen korábban is lehetett kormánytámogatást igényelni napelemek felszerelésére. Idén egy háztartás 6000 lejes finanszírozást igényelhet a fűtésre és a meleg víz előállítására egyaránt alkalmas napkollektorra, míg hőszivattyú beszerzésére akár 8000 lejes finanszírozást is biztosítanak, ami a vásárlási és beszerelési költségek 70-80 százalékára elég. Összesen 138 ezer lejre lehet majd pályázni a megyei környezetvédelmi ügynökségeknél.

Újdonságnak számít viszont a Zöld Ház Plusz program kiírása. Ennek keretében azok pályázhatnak, akik zöldanyagokkal kívánják felújítani otthonukat, zöldtetőt akarnak, energiahatékonysági rendszereket terveznek kialakítani. A finanszírozás értéke elérheti a 40 ezer lejt, az egyetlen feltétel, hogy az elszámolandó anyagok, berendezések szerepeljenek a környezetbarát technológiák listáján
A két program keretében a helyi önkormányzatok is pályázhatnak zöldprojektek megvalósítására.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »