Támogatja az Európai Unió a tejtermelés csökkentését

Támogatja az Európai Unió a tejtermelés csökkentését

Egyelőre nincs érdeklődés Székelyföldön az Európai Unió által a tejágazat számára biztosított támogatási csomag iránt, amelyet önkéntes termeléscsökkentésre lehet fordítani – tudtuk meg a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) Hargita megyei illetékeseitől.

danfalvi-tejcsarnok-vn-014_or_b

A rendkívüli támogatásra azok a gazdák jogosultak, akik tejfelvásárlóval kötött érvényes szerződéssel rendelkeztek júliusban, ugyanakkor vállalják, hogy a megnevezett három hónapos időszak alatt legkevesebb 1500 literrel csökkentik tejtermelésüket az előző év hasonló időszakához képest.

A kérelmezéshez szükséges kitöltetni az igénylési formanyomtatványt, ezek megtalálhatók az APIA kirendeltségein, illetve az intézmény honlapján. Továbbá szükséges csatolni a felvásárlóval kötött szerződés másolatát, a tejeladást bizonyító számla másolatát, illetve a referencia-időszakra vonatkozó értékesítési könyvecske lapjait. A kérelmezési aktacsomagokat az APIA megyei székhelyén nyújthatják be az érintettek. Az Európai Bizottság erre a támogatásra 150 millió eurót hagyott jóvá a tagországok számára.

Mint megtudtuk, négy leadási határidő áll a tejtermelésüket önkéntesen csökkenteni akaró szarvasmarhatartók rendelkezésére, hogy benyújtsák kérelmeiket. Az első határidő szeptember 21-én lejárt, eddig az időpontig azok kérelmezhették a juttatást, akik idén október, november és december során szorítják vissza termelésüket. Mint kiderült, első körben Hargita megyében egyetlen gazda élt a felkínált lehetőséggel. A következő kérelmezési határidő október 12-én jár le. Érdeklődésünkre az APIA közölte, elsősorban azok a gazdák lehetnek érintettek ebben a támogatásban, akik teljesen felszámolják az állományukat. Emiatt nem számítanak túlzott érdeklődésre.

A Hargita megyei gyakorlat szerint a nyári időszakhoz képest télen rendszerint nő a tej felvásárlási ára. A felvásárlók azonban nyáron, amikor megugrik a termelés, nem föltétlen vásárolják fel a többletmennyiséget azoktól a gazdáktól, akik a téli hónapokban nagyon lecsökkentették a mennyiségeket.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »