Támogatásra szorul az idén négy fiatalnak otthont adó csejdi alkotótábor

Támogatásra szorul az idén négy fiatalnak otthont adó csejdi alkotótábor

Ötödik alkalommal szervezték meg Csejden a fiatal képzőművészek alkotótáborát, ami a résztvevők szerint jól sikerült, ám a szervező egyre kilátástalanabbnak találja a helyzetet a jövőt illetően. 

csejdi_alkototabor-5844_or_b

Bíró Jenő, Csejd református lelkipásztora öt évvel ezelőtt vágott bele a táborszervezésbe, fiatal, pályájuk legelején álló képzőművészeket hívott össze, hogy töltsenek el egy hetet a félreeső, Maros megyei kis faluban, örökítsék meg annak sajátosságait, vigyék hírét a településnek.

Az ötlet elnyerte a fiatalok tetszését, Lőrincz Izabella helyi képzőművész akkor még diák volt, több osztálytársát is meghívta. A református egyház tulajdonában levő óvodaépületben ütöttek tanyát, együtt laktak, együtt étkeztek, és ki-ki megfestette, lerajzolta, kifaragta vagy véste azt, ami a legjobban megragadta a figyelmét. Sokan a tájat, mások a templomot vagy a falu utcáit, házait örökítették meg. Formabontónak is tekinthető az első néhány tábor, hiszen a résztvevők fiatalok, lelkesek, nyitottak az újra, és megelégednek a szerény körülményekkel is.

Egyre kevesebben jelentkeznek

A lelkipásztor szerint azonban egyre kevesebben válaszolnak a hívására, részben, mert az akkori diákok ma már dolgoznak, munkahelyük van, részben pedig a szerény körülményekkel magyarázza a távolmaradást. A táborokat minden évben pályázatból sikerült megszervezniük, de az éppen csak néhány ember ellátására elegendő.

Az idei tábor fiatal alkotói – Lőrincz Izabella, Fábián Emőke, Szabó Csongor és Tettamanti Ádám – azonban nagyon lelkesek, és ígérik, nem hagyják megszűnni az alkotótábort, jó ötletnek tartják, és egyáltalán nem zavarja őket, hogy a földre helyezett matracokon kell aludniuk, vagy hogy időnként elromlik a kazán, és nincs melegvíz. A Budapestről érkezett Tettamanti Ádám azt is megígérte, hogy jövőre ő is meghívja néhány kollégáját Csejdre, akiknek biztosan tetszeni fog a hely a felsorolt problémák ellenére is.

Elkelne a segítség

A református egyháznak a falu határában van egy telke, ahol fel lehetne építeni egy olyan táborhelyet, amely egész évben, de legalább a nyári hónapokban működhetne – mondja Bíró Jenő, hozzátéve, hogy ezt önerőből képtelenség lenne megvalósítani, támogatásra van szükségük. A lelkész elmondta, elsősorban a községi, marosszentgyörgyi polgármesteri hivatalra számítanak, szerinte ha az intézmény felismerné a lehetőséget, és melléjük állna, nagyszerű dolgokat lehetne létrehozni.

A táborozó négy fiatal jól érezte magát az egy hét alatt, festettek, rajzoltak, barkácsoltak, egy napot a csejdi kisgyerekekre szántak, akiket rajzolni és agyagozni tanítottak. Az alkotótábort közös kiállítással zárták, és ahogy a lelkész rámutatott, egyre jobban kibontakozik a tehetségük, egyre érettebbek, és jobban dolgoznak. A tárlatot a közeljövőben Marosvásárhelyen is bemutatják.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »