Tamási három kívánsága

Tamási három kívánsága

Tévedés ne essék, nem az Ábel-történet eddig csak kéziratban heverő negyedik darabjával találja szemben magát az olvasó. Azt hiszem, titkot nem árulok el: trilógia lévén, negyedik rész nem létezik. De még csak nem is regényről van szó, ez azonban nem csorbítja értékét ennek az új kötetnek, sőt!

Valódi csemegét kínál az ínyenceknek, hiszen kedvünkre lapozgathatunk a különböző műfajú, stílusú és hosszúságú írások között, melyek összetartója nem más, mint Tamási Áron személye, összegyűjtője pedig Urbán László irodalomtörténész, aki már több mint negyven éve foglalkozik azzal, hogy klasszikusaink kötetben meg nem jelent írásai el ne kallódjanak. Neki köszönhetően a nagyközönség számára újdonságként szolgálnak ezek a szinte ismeretlen művek, amelyek annak idején a legkülönfélébb időszaki kiadványokban jelentek meg.

A filológus elbeszélésekkel és úti képekkel kezdi a könyvet. Itt olvashatjuk a címadó novellát is, amelyben Ábel történetének egy újabb darabját fedezhetjük fel. Nemcsak elbeszélő műveket, hanem különböző jeleneteket is találunk azonban, ha továbblapozunk. A helyszín mindig a falu, a történet szereplői pedig a nép fiai. Talán még inkább kuriózumnak számít, hogy Tamási Áron nemcsak színpadra írt jeleneteivel, hanem filmtörténeteivel is találkozunk. Például egy dokumentumfilm vagy éppen egy „vidám film vázlatos története” is megelevenedhet előttünk. A következő fejezetben már nem a szépirodalomé a terep, hiszen cikkek, tárcák, beszédek és feljegyzések egész sora tárul elénk. Szülőföldről, magyarságról, írásról elmélkedik Tamási Áron. Ezt a vonalat követi a Nyilatkozatok, vallomások, riportok rész, ahol szintén az író személye áll a középpontban. A korabeli újságírók többek között terveiről, szemléletmódjáról, írásairól, de még arról is megkérdezték Tamási Áront, mi lenne három kívánsága. Még a zárórészben, a porosnak tetsző Függelékben is valódi unikumokra bukkanunk. Elolvashatjuk a színházi magazinok tudósításait, Tamási Áron filmgyári látogatásába is bepillanthatunk, hogyan találkozott az éppen arra bicikliző Jávor Pállal, s követhetjük azt is, ahogyan hazautazik szülőföldjére, elolvashatjuk a kortársak emlékezéseit, s általuk nem csak az írót, magát az embert ismerhetjük meg.

Valódi és sokat ígérő csemege tehát a kötet, ráadásul újabb lépcsőfokot jelent a teljes Tamási Áron-életmű felé.

(Tamási Áron: Eszmélj, Ábel! Helikon Kiadó, Budapest, 2016. Ára: 3499 forint.)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »