Taktikai rakétákkal szerelik fel a hadihajókat

Észak-Korea belső területeit is elérő, 150-200 kilométeres hatótávolságú taktikai ballisztikus rakétákkal szerelik fel a dél-koreai flotta legújabb, Incseon osztályú fregattjait – közölte vasárnap egy dél-koreai katonai forrás.

A levegő-föld rakétákat szeptembertől kezdik a hadihajókra felszerelni, lehetőséget teremtve a dél-koreai hadseregnek, hogy kulcsfontosságú célpontokra tudjon csapást mérni északi szomszédja területein.

A 2300 tonnás Incseonokat 2011-ben vezették be, az első raj hatodik és egyben utolsó hadihajóját jelenleg még tesztelik, a jövő év elején csatlakozik a flottához.

Az Incseonok a flotta elavuló Pohang és Ulszan osztályú hadihajóit váltják fel, amelyeknek egyebek közt a légvédelem és a tengeralattjáró-elhárítás a feladatuk.

A katonai forrás elmondta, hogy Szöul eredetileg az Incseonoknak nem az első, hanem a későbbre tervezett második raját akarta ballisztikus rakétákkal felszerelni, de megvalósíthatósági tanulmányok elvégzése után az első hajók átalakítása mellett döntött.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség megjegyzi, hogy Szöul már egy ideje elkezdte ezeknek a föld-levegő rakétáknak a felszerelését a nagyobb rombolóira is.

Észak-Korea az év eleje óta több ballisztikusrakéta-kilövést végrehajtott, amire válaszul a nemzetközi közösség szigorította Phenjan elleni gazdasági büntetőintézkedéseit, az Egyesült Államok és Dél-Korea pedig júliusban bejelentette, hogy 2017-ben amerikai rakétavédelmi egységet telepít a fővárostól, Szöultól 300 kilométerre lévő Szongdzsuba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »