„Tajvan vezetője azért radikális, mert szingli”

„Tajvan vezetője azért radikális, mert szingli”

Először van női elnöke Tajvannak, rögtön neki is rontott a kínai hírügynökség: mint elhangzott, radikalizmusa abból fakad, hogy nincs férje, sem gyerekei.

Tajvan első női elnökének szélsőségessége abból fakad, hogy egyedülálló – állapította meg a kínai hírügynökség Csaj Ing-venről a The Guardian szerint, aminek nyomán valóságos szitokáradat zúdult a kínai felhasználóktól. A korábban a Cornell Egyetemen is tanult Csaj múlt héten tette le esküjét az autonóm szigeten.Beiktatási beszédében sürgette az állampolgárokat, hogy szakítsanak az előítéletekkel, és próbáljanak a jövőre koncentrálni.

A pekingi állami propagandának, illetve a Hszinhua hírügynökségnek ugyanakkor láthatólag nem tetszenek az elhangzottak és az új irány. A Hszinhua által működtetett International Herald Leader véleménycikkének szerzője ugyanis úgy látja: Csaj azért vallhat olyan radikális nézeteket, amelyek a Kínától való formális függetlenedést is erősíthetik, mert nincsenek gyermekei, sem férje. „Egyedülálló politikusnőként nem éli meg a szerelem, a család vagy a gyermekek érzelmi súlyát. Ezért lesz a politikai stílusa és stratégiája is érzelmes, személyes és szélsőséges” – írta Vang Vej-hszing.

Felháborodtak a felhasználók

Csaj szóvivője, Aleksz Huang a BBC-nek úgy nyilatkozott: nem szeretné kommentálni a Hszinhua nemi sovinizmusát. A kínai felhasználók annál inkább megtették: a Twitter ottani változatán, a Weibón például egy felhasználó felháborodott, hogy merik támadni a magánéletét. Egy másik felhasználó a megszólaló hímsovinizmusát bírálta. A Pekingi Pedagógiai Egyetemen újságírást oktató Csang Hong-csong is felháborodott: szerinte a cikk silány intellektuális színvonalról árulkodik, és rendkívül durva támadás az egyedülálló nőkkel szemben. Mivel pedig a Hszinhua állami hírügynökség, az országimázsra is romboló hatással van – tette hozzá.

A felháborodott reakciók után a cikket inkább el is távolították az International Herald Leader honlapjáról. Annál is kellemetlenebb lehetett, hiszen a kínai vezető, Hszi Csin-ping tavaly szeptemberben egy ENSZ-csúcson kiállt a nemek egyenlősége mellett. Ennek ellenére a kínai kommunista párt hétfős csúcsszervében továbbra sincs egy nő sem.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »