Tabukat döntött a rákbeteg japán blogger

Tabukat döntött a rákbeteg japán blogger

A hírolvasó nem titkolt célja, hogy rávegye honfitársait: osszák meg gondjaikat, ne féljenek róluk beszélni.

Japánban nem szokás a betegségekről beszélni. Sőt, semmilyen magánéleti dologról. Csak akkor hallani valakinek a harcáról a rákkal, amikor már legyőzte, vagy, ha belehalt. Mao Kobayashi egy bloggal feszegeti a kényes határokat, amiben nyíltan beszél küzdelméről.

„Két évvel ezelőtt, 32 évesen diagnosztizáltak mellrákkal. A lányom három, a fiam egy éves volt ekkor. Azt gondoltam, minden rendben lesz, kikezelik, és visszatér az élet a normális kerékvágásba. De közel sem volt ilyen egyszerű, és még mindig vannak rákos sejtek a testemben.

Sokáig eltitkoltam a betegségemet. Mivel televízióban szerepelek, féltem, hogy ha a nyilvánosság elé állok a bajommal, sokan a betegséggel fognak azonosítani, esetleg gyengének néznek majd. Igyekeztem, hogy minél kevesebben lássanak, amikor az orvoshoz megyek, és egyre több emberrel szakítottam meg a kapcsolatot, nehogy kiderüljön a betegségem. Nálunk ugyanis minden gyengeség szégyen.

Húsz hónapig éltem így, mígnem egyszer az orvosom azt mondta: Ne bújj el a rák mögött. Ekkor jöttem rá, hogy a betegséget használtam arra, hogy ne éljek többé.”

Kobayashit egy cikkben idézi a BBC, amiben azt is elmeséli, a sztereotípiák miatt úgy érezte, hogy egy csőd lett, nem elég jó anya és feleség, mivel nem tudott főzni, gyerekeit nem tudta iskolába vinni. Mindezt annak ellenére, hogy a családja ezt sohasem éreztette vele.

Kobayashi ekkor döntött úgy, hogy blogot ír és segít a hozzá hasonlókon. A weboldal óriási siker lett, a legolvasottabb blog az egész országban.

A nő nem titkolt szándéka, hogy ledöntse a falakat, és rávegye honfitársait, hogy ne magukban őrölődjenek problémáikkal.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »