Szydlo: nincs szó az abortusztörvény módosításról

A  Jog és Igazságosság (PiS) kormánya nem dolgozik a jelenlegi abortusztörvény módosításán, a szejmben egy polgári tervezet került megvitatásra  – húzta alá Beata Szydlo lengyel kormányfő keddi varsói sajtóértekezletén, felszólítva az abortusztéma körül felgerjesztett indulatok csillapítására.

 A miniszterelnök a  keddi kabinetülést követő sajtóértekezlet elején tért ki a sokat vitatott témára, mely legutóbb a hétfőn országszerte rendezett gyászruhás  középpontjában állt. 

“Nagyon világosan és határozottan mondom: a PiS-kormány nem dolgozott, és nem is dolgozik semmilféle olyan törvényen, mely változtatna a jelenlegi abortuszjogon” – jelentette ki Szydlo. Aláhúzta: a szeptember végén a részletes parlamenti vitára bocsátott, a jelenlegi, kompromisszumnak tartott törvényen szigorítani kívánó tervezetet egy polgári kezdeményezés keretében nyújtottak be.

Emlékeztetett arra is: a másik polgári tervezetet, mely viszont a jelenlegi előírások liberalizálását célozta, a képviselők az általános vita után elvetették, mégpedig  az ellenzéki Lengyel Parasztpárt kezdeményezésére. Az erről szóló szavazás során “,ténylegesen az összes tömörülésen belül eltértek a vélemények” – mutatott rá Szydlo.

Úgy értékelte: az abortuszügyben az utóbbi napokban túl  magasra csaptak az indulatok, a közéleti szereplők, különösen a  politikusok felelőssége pedig az, hogy ezeket csillapítsák. “Különböző véleményeket kell tiszteletben tartanunk” – mondta, hangsúlyozva: ennek békés véleménycsere keretében kell történnie.

Ebben az összefüggésben kifogásolta Witold Waszczykowski  külügyminiszter egyik kijelentését is. Waszczykowski  egy, a hétfői tüntetésekre vonatkozó sajtónyilatkozatban elmondta: “Hadd szórakozzanak. Ha valaki úgy látja, hogy Lengyelországban jelenleg nincs nagyobb gond, akkor tessék.” Szydlo közölte: emiatt  beidézte a lengyel külügyminisztert, kabinetje többi tagjaitól is elvárja, hogy tartózkodnak hasonló kommentároktól.

A kormányfő a sajtóértekezleten nem kommentálta a szenátus elnökének (PiS) hétvégi rádióinterjúját, mely során Stanislaw Karczewski elmondta: a PiS szenátorai  az alsóházban  tárgyalt tervezettől eltérő, ennél enyhébb törvénymódosítás javaslatán dolgoznak. 

A hétfői gyászruhás tüntetéseken rendőrségi adatok szerint összesen mintegy 98 ezer ember vett részt, országszerte  mintegy 143 ilyen tiltakozást tartottak.  Poznanban és Varsóban a résztvevők rendőröket dobáltak meg kővel és petárdával, a poznani rendőrök közül öten megsérültek. Hét tüntetőt emiatt őrizetbe vettek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »