Szüreti délutánnal és gyülekezeti nappal köszöntötték az őszt Csicsón

Az elmúlt 13 évben szinte minden évben összegyűlnek a csicsói református gyülekezet tagjai, hogy egy szüreti délután keretein belül elkészítsék a következő évi gyülekezeti alkalmakra szánt bort, valamint, hogy ezalatt együtt töltsék az időt.

 

A Komáromi járásbeli Csicsó református gyülekezetének élén 2000 óta Nt. Lévai Attila lelkipásztor áll, aki egyben a Selye János Egyetem Teológiai Karának dékánja is. A szüreti délutánon elárulta, hogy bár a 2011-es népszámlálási adatok szerint 476 fő vallotta magát reformátusnak a községben, napjainkban sajnos ennél kevesebb taggal számolnak csak. Hogy mi az oka az egyháztagok távolmaradásának, nehéz lenne megmondani, mégis, talán a napjainkban minden téren eluralkodó érdektelenségre vezethető vissza.

 

Ettől függetlenül, ha körülnézünk a gyülekezet „háza táján”, azt látjuk, hogy nagyon is tevékeny és elhivatott közösségről van szó. Az elmúlt években részleges vagy teljes felújításon esett át nemcsak a templom, hanem az egyházközséghez tartozó parókia, gyülekezeti terem, lelkészlak valamint az egykori református iskola épülete is, jelenleg pedig egy kültéri gyülekezeti teraszon dolgoznak. Ebből is látszik – mondja a lelkipásztor -, hogy a csicsói református gyülekezet él és élni akar.

 

Az évek során folyamatosan felújították a templomot is, fotó: Körkép.sk

 

Szüreti délután

 

A szüreti délután során a gyülekezeti tagok közösen készítik el a következő év alkalmaira (Úrvacsora, stb.) szánt bort. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy mindenki, aki kilátogat a délutánra, visz magával legalább egy kilogramm szőlőt, esetleg pogácsát, süteményt, amit közösen elfogyaszthatnak.

 

Lévai Attila lelkipásztor felelevenítette, hogy 2004-től némiképp változott a szüreti délután lebonyolítása, hiszen minden alkalommal, mikor megszervezték, tanulva az előző évek hibáiból vagy hiányosságaiból, egy kicsivel jobban sikerült kivitelezni.

 

„Az első alkalomkor, 2004-ben jöttek divatba a digitális fényképezőgépek. A gyülekezetben is ez volt az első alkalom, hogy digitális képeken örökítettünk meg egy rendezvényt. Most visszanézve 2004-ben még legalább 12-14 olyan ember is ott van a képeken, akiktől azóta már sajnos elbúcsúztunk, az akkori gyerekek, fiatalok mára már többségében felnőttek, és néhányan közülük már a saját családjukkal jönnek közénk. De ez így is van rendjén.”

 

Nt. Lévai Attila lelkipásztor igét hirdet a szüreti délután részét képező rövid áhítat során, fotó: Körkép.sk

 

Lévai Attila azt is elárulja, hogy általában 80-100 fő fordul meg a szüreti délutánon, és összességében sikeresnek tekintik a rendezvényt.

 

Az egyházközség ezen kívül számos rendezvénnyel járul hozzá a falu életéhez, hiszen minden évben szerveznek gyermektábort, kiállításokat, vetítéseket, jelen vannak a községi rendezvényeken, megemlékezéseken is. Ezen felül igyekeznek jelen lenni a gyermekek és fiatalok életében is, nem csak az iskolai hittanórák keretein belül, hanem például ünnepváró foglalkozások alkalmával is.

 

S hogy milyen is egy ilyen szüreti délután? Szavak helyett inkább beszéljenek a képek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komjáthy Petőcz Andrea

A cikkben szereplő képek a szerző felvételei 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »