Szüret után a szamócában

Lassan lezajlik az idei szamócaszezon is. Azonban nincs megállás, az állományt nem lehet a sorsára hagyni. Közvetlenül a szüret után jön el az ideje a lombozat eltávolításának. A szamóca lombozatához tartoznak a lomblevelek és az indák.

A lomblevelek lekaszálása

A szamóca lomblevelei rendszeresen és folyamatosan cserélődnek. Évente több levélgeneráció fejlődik és hal el. Az elhalt levelekből a tápanyag a szamóca élő részeibe vándorol át. Ezektől az elhalt levelektől évente kétszer érdemes megszabadulni. A szüret utáni nyári időszakban, és a tél végi-koratavaszi állománykezelés során.

A többéves szamócaültetvényekben a szüret utáni lombeltávolításnak az előnyei a következők: kedvezőbb lesz az oldalelágazások és a nyári levelek fejlődése, javulnak a rügydifferenciálódás feltételei, a fajták túlnyomó többségénél a terméshozam növekszik, hatékonyabb növényvédelmet tesz lehetővé, különösen az atka és a szürkepenész elleni védekezésnél. A következő évben a lombozat egészségi állapota kedvezőbb lesz. könnyebben végezhető az ültetvény szüret utáni ápolása.

Ezek alapján nem csoda, hogy a szüret utáni lombeltávolítást már több mint száz éve alkalmazzák a szamócatermesztők. Azonban a lombozat eltávolításának kedvező hatásai csak ekkor érvényesülnek, ha ezt idejében elvégezzük. A szakirodalom szerint ezt közvetlenül a szüret után, de legkésőbb július közepéig el kell végezni. A későbbi időpontban végrehajtott lombeltávolítás gyengíti az oldalelágazódások fejlődését, ami terméskiesést fog eredményezni a következő évben.

A szamócalevelek szüret utáni eltávolítását síkművelésben kaszával, bakhátas termesztésnél pedig sarlóval célszerű elvégezni oly módon, hogy a gyökértörzs ne sérüljön meg, néhány centiméteres levélnyél-csonkok maradjanak a levélen.

Az indák eltávolítása

A szüret utáni lombeltávolításhoz sorolódik az indák (bajusz, ostor – hol hogyan hívják) eltávolítása is.  A szamócaindák eltávolításának a többéves soros művelésnél a következő előnyei vannak: növeli az oldalelágazódások számát és fejlettségét, elősegíti a rügydifferenciálódást, növeli a virágzatonkénti virágok számát, könnyebbé teszi az ápolási munkát, növeli a terméshozamot.

A legkedvezőbb az indákat még fiatal korban, az indanövények meggyökeresedése előtt elvégezni. Az úgynevezett sűrített soros termesztésnél (ez a hagyományos termesztési mód vidékünkön) az indák eltávolítása szelektíven történik. Ilyen módon tudjuk folyamatosan „újítani” az állományunkat.

Amennyiben továbbszaporítási célból szeretnénk meghagyni az indákat, számításba kell venni a fent leírt előnyök elvesztéséből eredő terméscsökkenést. Ezt mindenképpen bele kell kalkulálni a palánták árába!

Gál István

Címkék: szamóca, gyümölcstermesztés, mezőgazdaság, Kárpátalja, gazdaságKárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 23. számTelepülés: Ukrajna›KárpátaljaRovat: GazdaságForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »