Szuper fa – gyorsan nő, mint a gomba

„Napjainkban népszerűvé váltak a energia növények, amelyek rövid idő alatt, nagy produktumot képesek hozni. Nagy teljesítőképességüknek köszönhetően, gazdasági jelentőségük kiemelkedő” – mondta el hírportálunknak Walterné Böngyik Terézia, a Környezeti Információs Központ szakmai vezetője. Mint környezeti nevelő azonban mégis kétkedve közeledik ezen tájidegen, inváziós fajokhoz – tudtuk meg. „Az új fajok nagy hasznot ígérnek, de a másik oldalát is kötelességünk ismertetni. A fát úgy hirdették, mint a hátrányos helyzetű települések nagy lehetőségét. Három-négy év alatt akár 25 méteresre is megnőhet a „szuper fa”. Miért nem cserélhetjük le mégis a hazai tölgyfát?”- folytatta Walterné Böngyik Terézia. Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre adta meg a választ Éles György, a bblue Network Division vezetőjének prezentációja.

„Azzal szembesült az emberiség, hogy rohamosan csökkenek az erdőfelületek” – vezette fel  bemutatóját Éles György. Az egyre nagyobb lélekszámú emberiség számos problémáját oldhatná meg a „szuper fa”, amely egy kínai császárfa hibrid. Másfélszer, kétszer annyi oxigént köt meg, mint az ismert lombos fák. Ez a fa 4-5 évente vágható, azaz 4-5 évente megújuló energia. A bemutatott képeken látható volt, hogy szokatlanul nagyok a levelei e fa csemetéinek. Az adatok döntően az energia növény mellett szóltak. Többek között megtudhattuk, hogy hatalmas levelei jól helyettesítik a műtrágyát, tápértéke a lucernáéval vetekszik és a szélsőséges időjárást is jól tűri. Levelei jelentős szén-dioxidot kötnek meg, miközben oxigént is termelnek. Szállóport kötnek meg, párologtatnak, azaz tisztítják a levegőt közvetlen környezetükben.

Hírdetés

A Környezeti Információs Központ fő feladatai az ismeretterjesztés és szemléletformálás a környezetvédelemmel kapcsolatban. Ennek első állomása volt a keddi rendezvény. Olyan témákat érintenek majd a későbbi előadások is, amelyek aktuálisak, vagy éppen divatosak. Szó lesz növényi eredetű üzemanyagokról, különféle alternatív energiaforrásokról, és az újra felfedezett hagyományos építészetről is – tájékoztatta a promenad.hu-t Törzsik József, a Környezeti Információs Központ környezeti nevelője.

forrás: promenad.hu


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »