Szülőföldön magyarul: zajlik a támogatási kérelmek feldolgozása

Szülőföldön magyarul: zajlik a támogatási kérelmek feldolgozása

Az adatfeldolgozás és a hiányzó iratok pótlása zajlik a Szülőföldön magyarul oktatási-nevelési támogatási program keretében az akció lebonyolítását végző Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) csíkszeredai központjában. 

szulofoldon magyarul vn 003_b

A beküldött pályázatokat májusig feldolgozzák, a szülőknek pedig ugyancsak a hónap végéig lesz lehetőségük beküldeni a hiányzó iratokat. Kovács-Ferenczi Noémi programkoordinátor elmondta: a beküldött igényléseknek eddig körülbelül háromnegyedét dolgozták fel, a hiánypótlási felszólításokat pedig a jövő héttől küldik ki.

„Akik a jövőben ilyen felszólítást kapnak, azok figyelmesen olvassák el a levelet, és csak azokat a dokumentumokat küldjék be, amelyek szerepelnek a listán. Továbbá fontos az is, hogy minél hamarabb postázzák a hiányzó iratokat, mivel csak egyszeri hiánypótlásra van lehetőség” – hangsúlyozta a koordinátor. A felszólítás nyomán beküldött dokumentumokat újabb egy hónap alatt dolgozzák fel, a hiányos, valamint a határidő után beérkezett pályázatok pedig nem lesznek érvényesek.

Kovács-Ferenczi Noémi közölte: június folyamán terjesztik a beküldött kérelmeket és az elbírálást a támogatást nyújtó Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. bizottsága elé. A pénzösszeget ebben az évben is az OTP Bank folyósítja. „Tekintettel arra, hogy idén korábban kezdődött el a program, lehetséges, hogy a támogatást is korábban küldik” – jegyezte meg a programkoordinátor.

A pedagógusszövetség becslése szerint idén körülbelül 152 ezer gyermek számára kérték a szüleik a támogatást, ez valamivel kevesebb a tavalyi pályázók számánál. „Folytatódik a csökkenő trend, évről évre néhány ezerrel kevesebb a támogatást igénylők száma, mivel a beiskolázottak száma is visszaesőben van” – mutatott rá Kovács-Ferenczi Noémi.

A Szülőföldön magyarul program 2015/2016-os tanévre szóló nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatását, továbbá a hallgatói támogatást február 29-éig lehetett igényelni. A magyar kormány által a határon túli magyar nyelvű oktatásban részt vevők finanszírozása érdekében működtetett programban ebben az évben a támogatás értéke 17 200 forintnak megfelelő mintegy 246 lej, a hallgatói támogatás pedig 2800 forintnak megfelelő összeg, körülbelül 40 lej.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »