Szükségállapotot vezetne be és Magyarországra küldené vissza a migránsokat az osztrák külügyér

Szükségállapotot vezetne be és Magyarországra küldené vissza a migránsokat az osztrák külügyér

MTI nyomán

Ahogy közeledik a megismételt elnökválasztás időpontja, úgy próbál meg egyre keményebb hangnemet megütni az osztrák kormány, hogy kifogja a szelet az előző körben éppen, hogy csak második helyre szorult radikális jobboldal vitorlájából. Persze a néppárti-szocialista nagykoalíció még véletlenül se Brüsszellel megy szembe – inkább Budapesttel emberkedik. 

 
Szeptember elején megbeszélést folytat a magyar és az osztrák belügyi, valamint védelmi tárcavezető – jelezte a kancellár, aki szerint a tárgyalásokon meg kell teremteni annak előfeltételeit, hogy
 
a migránsokat vissza lehessen küldeni Ausztriából Magyarországra.
 
Tájékoztatása szerint amennyiben a két országnak sikerül megegyeznie, a szeptember hatodikai kormányülésen dönthetnek
 
a menekültügyi szükséghelyzetre
 
vonatkozó szövegről.
 
Az osztrák politikai vezetés már hónapok óta vitázik azon, hogy – tekintettel a menekültek nagy számára – bevezessék-e, és ha igen, mikortól lépjen életbe a szükségállapot. Ez esetben a menekülteket már az osztrák határnál visszautasítanák. Az osztrák kormány korábbi döntése szerint 37 500 menekültkérelmet fogad be az ország idén.
 
A belügyminiszter által júliusi közepén ismertetett adatok szerint Ausztriában több mint 22 ezer menekültügyi eljárás indult 2016 első félévében, az idei évre meghatározott felső korlát mintegy hatvan százaléka. A kancellár a hétfőn közölt interjúban elmondta: ugyan az elmúlt hónapokban jelentősen csökkent a menekültek száma, azonban az országnak fel kell készülnie arra, hogy Törökországban vagy Észak-Afrikában megváltozik a helyzet, és megindulnak az emberek.
 
Christian Kern kiállt az uniós külső határok védelme mellett. Arról is beszélt, hogy
 
Ausztria hozzá kíván járulni a szerb-magyar és a szerb-macedón határvédelem támogatásához.
 
“Amennyiben a határvédelem és a török menekültügyi megállapodás működik, várhatóan tartani tudjuk a befogadás felső korlátját, vagyis hogy 37 500 embernél több ne érkezzen idén Ausztriába” – mondta a kancellár.  
 
Kern az interjúban arról is szólt, hogy Törökországgal a csatlakozási tárgyalások helyett másfajta együttműködési formát szorgalmazna. Hozzátette, hogy ennek nem lenne kihatása a menekültügyi megállapodásra, hiszen a megbeszéléseket új formában ugyan, de folytatnák.
 
Kern abból indul ki, hogy Törökországnak is érdeke az unióval kötött menekültügyi megállapodás, máskülönben megkérdőjeleződne a teljes együttműködés. Az osztrák kormányfő szerint Ankarával a gazdasági, biztonsági és menekültügyi politikát érintő “reális” együttműködésre van szükség.
 
Christian Kern augusztus elején arról beszélt, hogy párbeszédet kezdeményezne az Európai Tanácsban (EiT) a török csatlakozási tárgyalások megszakításáról. Kern a csatlakozási tárgyalásokat “diplomáciai fikciónak” nevezte, mivel szerinte azokon nem értek el előrelépést Törökország uniós felvételével kapcsolatban. Szándéka szerint a csatlakozási tárgyalások megszakítása téma lehetne az uniós tagországok állam- és kormányfőinek szeptember 16-án tartandó ülésén.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »