Szükségállapotot hirdettek Costa Ricában az Ottó miatt

Szükségállapotot hirdettek Costa Ricában az Ottó miatt

Három ember életét veszítette Panamában az Ottó hurrikán kísérte felhőszakadások miatt. Costa Ricában rendkívüli állapotot hirdettek, és több mint ezer embert evakuáltak. A szükségállapot ideje alatt bezárnak a közintézmények, az embereket menhelyekre viszik.

Kutyákkal kutattak túlélők után Panamában: a közép-amerikai országot heves felhőszakadások kíséretében érte el az Otto hurrikán. Több ember életét veszítette: egy párt egy földcsuszamlás temetett maga alá, egy nyolcéves fiút pedig agyoncsapott egy fa.

Panama északi szomszédjában, Costa Ricában egyelőre még csak készülődnek a hurrikánra. Az ország elnöke országos szükségállapotot hirdetett, a közintézményeket bezárták, és több mint ezer lakost telepítettek ki a tengerparti lakóövezetekből.

„A hurrikánon belül a szél sebessége elérheti a 110 kilométer per órát. A vihar iránya még változhat, de azt gondoljuk, hogy leginkább Nicaragua területét fogja érinteni. De ez nem azt jelenti, hogy ránk nem lesz hatása” – mondta Luis Guillermo Solís, Costa Rica elnöke.

Costa Rica északi szomszédjában, Nicaraguában szintén próbálnak a lehető legjobban felkészülni a hurrikánra: egy szigetet evakuáltak, és mindenkit a szárazföldre vittek. A helyiek felemlegetik az 1988-as hurrikánt, amelyben több mint 200 nicaraguai halt meg, és 23 ezer ház dőlt össze.

„Még mindig vannak köztünk olyan emberek, akik látták és túlélték azt a hurrikánt. Ők már idősek. És Istennek hála, akkor sikerült megbirkóznunk a hurrikán következményeivel” – mondta egy helyi lakos, Joseph Vans.

Közép-Amerika délebbi részén eddig ritkák voltak a hurrikánok. Szakértők emiatt attól tartanak, hogy ezek az országok kevésbé tudják kezelni az ilyen erejű viharokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »