Sztrájkolnak a tanárok, de megegyezést akarnak

Sztrájkolnak a tanárok, de megegyezést akarnak

Egyórás munkabeszüntetést tartanak a pedagógusok a Tanítanék Mozgalom felhívására. Céljuk, hogy a kormányt rábírják: érdemben változtasson a közoktatáson.

Szerdán 8 és 9 óra között munkabeszüntetéssel demonstrálnak a tanárok a közoktatás átalakításáért. A Tanítanék Mozgalom szervezte polgári engedetlenséghez előzetesen több mint 150 iskola csatlakozott, de megjelent a Facebookon olyan esemény is, amely a diákokat hívta sztrájkba a szolidaritás jegyében. A csatlakozó iskolákat egy frissülő térképen folyamatosan nyomon követik.

Nem sokkal nyolc óra után Pukli István, Tanítanák mozgalom emblematikus alakja és a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója az iskola előtt felolvasta a civil közoktatási platform 12 pontját – jelentette az MNO tudósítója. A Teleki előtt nagy tömeg gyűlt össze, legalább 200 támogató is csatlakozott a tanárok akciójához. A jelenlévők többsége kockás inget hord, van, aki kockás zászlót lenget.

Pilz Olivér, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium tanára, az iskola közalkalmazotti tanácsának elnöke a Hír TV-nek azt mondta: a diákokkal a polgári engedetlenség keretében szemetet gyűjtenek és növényeket ültetnek. Szavai szerint elsősorban azt szeretnék elérni, hogy tárgyaljanak a 12 pontról.

Változást követelnek

Ismert, a Tanítanék Mozgalom március 15-i tüntetésén jelentette be: ha Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök nem kér bocsánatot az elmúlt hat évben megalázottaktól március 23-ig, illetve a kormány nem kezd tárgyalásokba a Civil Közoktatási Platformmal (CKP) a 12 pontos követelésükről, akkor polgári engedetlenséget hirdetnek. A kormány érdemben nem reagált a civilek követelésére, Orbán ugyanakkor viccnek minősítette a felszólítást. A mozgalom múlt csütörtökön arra szólított fel mindenkit: március 30-án menjenek ki iskoláik elé, és mutassák meg, hogy változást követelnek a közoktatásban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma bár helytelenítette, hogy megítélésük szerint a tanárok politikai célú akciókban gyermekeket használnak fel, de azt állították: a résztvevőknek munkajogi következményekkel nem kell számolniuk.

Kedden a tizenkét pontos követelést beterjesztő CKP sajtótájékoztatót tartott, ezen bejelentették: kétoldalú tárgyalásokat kezdeményeznek a kormánnyal. A CKP kéthetes határidőt adott a kabinetnek arra, hogy visszajelezzék tárgyalási szándékukat. Ha nem érkezik válasz, akkor az ötven szakmai szervezetet tömörítő CKP kész a Tanítanék Mozgalom polgári engedetlenségi akciója után további nyomásgyakorló megmozdulásokat szervezni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »