Sztrájkolnak a polgármesteri hivatalokban

Mintegy 5-6 ezer önkormányzati dolgozó vesz részt abban a hétfő reggeli, kétórás sztrájkban, amelyet a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete hirdetett meg – tudtuk meg az érdekképviselet elnökétől. Boros Péterné elmondta, hogy száznál több polgármesteri hivatalban tartanak a dolgozók munkabeszüntetést; a fővárosban biztosan lesz sztrájk a XIII., a XVI. és a XIX. kerületben, de például Szegeden, Kazincbarcikán, Salgótarjánban, vagy épp Kőszegen is tartanak munkabeszüntetést. Az eredeti tervek alapján a Magyar Államkincstárnál és a vízügyben dolgozók is hasonló akcióba léptek volna, de e két területen azóta létrejött a bérmegállapodás.

Boros Péterné emlékeztetett arra, hogy az önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselők közül több mint 17 ezren semmilyen béremelést nem kaptak az elmúlt kilenc évben, emiatt nagy az elvándorlás és állandósult a szakemberhiány. A tavaly megnyílt jogszabályi lehetőség alapján 303 önkormányzat saját adóerejére alapozva – valamilyen mértékben – emelte saját tisztviselőinek az illetményalapját, de a dolgozók többségének bére nem nőtt. A szakszervezet azt szeretné elérni, hogy hároméves megállapodás részeként az önkormányzati köztisztviselők októbertől 25 százalékos bérkiegészítést kapjanak, ami januártól beépülne az alapbérbe. Jövőre további legalább 12, majd 2019-ben újabb hétszázalékos emelésre lenne szükség. A szakszervezet azt is elfogadhatónak tartaná, ha a kilenc éve változatlanul 38 650 forintos illetményalapot 60 000 forintra emelnék.

Ám a bérkövetelések fedezete nem szerepel sem az idei, sem a jövő évi költségvetésben. Sőt: a kormányközeli Magyar Idők azt írta, nem várható gyors döntés azoknak a közalkalmazottaknak és önkormányzati tisztségviselőknek a béremeléséről, akik eddig kimaradtak az életpályamodellekből. A lap idézte azt a kormányzati érvet, miszerint ezeknek az alkalmazottaknak a munkaadója nem az állam, hanem az önkormányzat, így elsősorban a településeknek kellene megoldaniuk a bérkérdést. Csakhogy a helyhatóságok többsége erre önerőből nem képes, miközben kötelező feladatokat is ellátnak, így a bérekben is van az államnak felelőssége – érvel a szakszervezet. Annyi bizonyos, a munkabeszüntetésben érintett több mint száz helyhatóságnál reggel 8 és 10 óra között nem lesz ügyfélfogadás, bár a „halaszthatatlan ügyeket” elvégzik.

A Jobbik támogatja a köztisztviselők bérkövetelését. Közölték, az egymást követő kormányok 2008 óta hagyják „elértéktelenedni a közszolgák fizetését”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.07.17.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »