Sztrájk: a bölcsődék is zárva lehetnek

Sztrájk: a bölcsődék is zárva lehetnek

A szerdai sztrájk nem a gyerekek vagy a szülők ellen irányul, ezért arra kérik a szülőket, fogadják megértéssel, hogy aznap nem fognak kinyitni a bölcsődék – jelentette ki lapunknak Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke annak kapcsán, hogy a szervezet, a szociális ágazat tiltakozó akciójának keretében, csatlakozik a pedagógusok szerdai egész napos sztrájkjához. A kérdésre, hogy a tanárokhoz hasonlóan kaptak-e olyan visszajelzéseket, hogy le akarják beszélni a kollégákat a sztrájkról, igennel felelt.

Szűcs Viktória – aki egyúttal a szociális ágazati sztrájkbizottság ügyvivője is – kifejtette, a szociális ügyekért felelős államtitkárság korábban olyan közlést tett, miszerint az ágazat szerdai sztrájkja törvénytelen, mert azt hamarabb be kellett volna jelenteni. Ezzel szemben a sztrájktörvény nem írja elő, hogy a sztrájkot mikor kell bejelenteni. Ezért a szakszervezet felszólította a kormányt, illetve a munkáltatókat, hogy hagyjanak fel a dolgozók nyílt vagy burkolt fenyegetésével.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára is igyekezett tegnap megnyugtatni a bölcsődei dolgozókat, amikor kifejtette, hogy jövőre rendezik a középfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelők bérét. Novák Katalin emlékeztetett: a bölcsődei felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelőket január elsejétől már „beemelték a pedagógus-életpályába”. Ez csaknem 900 dolgozót érintett, akiknek a fizetése 40-60 ezer forinttal emelkedett.

– A kormány intézkedései csak egy szűk rétegnek kedveznek majd – reagált a nyilatkozatra Szűcs Viktória. Lapunk megkeresésére közölte: a szociális ágazatban mintegy 90 ezer foglalkoztatott van, ebből pedig mindössze hatezer embert érintene a középfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőknek szánt béremelés. Azzal kapcsolatban, hogy Novák szerint 22 százalékkal bővült a bölcsődei férőhelyek száma, azt mondta, ők úgy tudják, körülbelül 6000 új férőhelyet teremtettek 2010 óta. Ám így is a 0 és 3 év közti gyermekek mindössze 14 százalékának jut hely a bölcsődékben. A 2002-ben elfogadott barcelonai célkitűzés értelmében egyébként Magyarország vállalta, 2010-re 33 százalék lesz az arány.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »