Szövetségre lépnek a magyarellenes román pártok

Szövetségre lépnek a magyarellenes román pártok

Az újsütetű szövetség vezéralakja minden jel szerint a választásokat elbukó Bogdan Diaconu lesz, aki jelezte is, hogy a többi magyarellenes szervezet befolyásos alakjaival is egyeztettek, így Livu Dragneával és Gigi Becalival is.

A leghírhedtebb magyarellenes román pártok jövő héten tervezik törvényesen is bejegyeztetni a Nemzeti Identitás Európai Blokkja névre keresztelt (románul BINE) szövetséget. A név kiötlésekor minden bizonnyal a „jól” szó összerakásának óhaja vihette a főszerepet, erről tanúskodik a szövetség szlogenje is („Facem BINE România!”).
Bogdan Diaconu a vasárnapi nagy bejelentéskor elmondta, hogy a szövetségre lépő szervezetek még március huszonötödikén döntöttek az összefogásról, ez pedig nagyon jó hír a román nacionalisták számára. „Huszonhét év forgácsolódást és megosztottságot követően, lám a román nacionalista politikai oldal három pártja kezet fogott egymással, elhatározva, hogy jót tesznek Romániának” – élt sajtótájékoztatójának rögtön az elején a BINE rövidítés adta lehetőségekkel Bogdan Diaconu.

Hírdetés

Idővel Adrian Popescu (akit Diaconu egyenesen a PRM elnökeként mutatott be) és Tudor Ionescu (PND) is szót kapott, de a vezérszónok mindvégig Diaconu maradt, aki újságírói kérdésre elmondta, hogy pártja és Victor Ponta között semmiféle együttműködés sincs  napirenden. Kijelentette (egyéb politikusokat akaratuk ellenére kompromitálva), hogy arrajártakor Liviu Dragneával is egyeztetett a parlament épületében, és biztosította a PSD elnökét arról, hogy nem engedi a román nacionalizmus bekapcsolását a PSD-n belüli hatalmi harcokba.

Adrian Popescu szóhoz jutva elmondta, hogy a szövetséghez Gigi Becali is csatlakozni fog, mivel „jó román ember, és mert megértette, hogy minden románul érző és Románia jövőjében bízó egyénnek össze kell fognia”.


Forrás:magyarellenesseg.com
Tovább a cikkre »