Szorul a hurok! Nyomozás indult a választás rendje elleni bűncselekmény miatt

Nyakó István, aki a vasárnapi boltzár ügyében sikertelenül próbált népszavazást benyújtani az NVI-irodában hétfőn elmondta, hogy a BRFK a nap folyamán azzal kereste meg, hogy elrendelték a nyomozást az NVI-nél történtek miatt.

A BRFK pénteken

a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A baloldali kispárt politikusát hétfőn tanúként hallgatták meg az ügyben; két nappal korábban még feljelentés-kiegészítés ügyében kereste meg a rendőrség. Az ellenzéki országgyűlési képviselő azt vélelmezte, hogy

a Kúria csütörtök este nyilvánosságra hozott döntése játszhatott közre a nyomozás elrendelésében.

Kitért arra, hogy felülvizsgálati kérelmet fog benyújtani a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a vasárnapi boltzárral kapcsolatos határozatai miatt. Megjegyezte, már csak azért is kérni fogja a felülvizsgálatot, mert értelmezése szerint a Kúria határozatában erre „felkérte”. A Kúria honlapján csütörtök este nyilvánosságra hozott határozat szerint múlt kedden az NVI-nél tartózkodó ismeretlenek akadályozták az ellenzéki politikust jogai gyakorlásában.

Habár a Fidesz szerint még mindig hiteles magyarázat, hogy az ellenzék szervezte az NVI-nél történt botrányt, amit állítólag a kormánypárton belül is vérlázítónak tartanak, a legtöbb sajtócikk azt fejtegeti, hogy Kubatov állhat a balhé hátterében, noha ezt az érintettek következetesen tagadják. A Kúria döntése előtt a jogi aggályok ellenére, az NVB képes volt a videofelvételek alapján azt mondani, hogy az NVI-nél megsértették a választás tisztaságának megóvása, az esélyegyenlőség és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét (egyesek még ezt is vitatták), de szerintük Erdősi Lászlóné, illetve – a bélyegzést végző – kísérője terhére sem lehet megállapítani, hogy kihasználta volna a helyzetet….

Erdősi legfőbb kísérőjéről kiderült, hogy Kubatov Gábor titkárának, Kindlovits Máténak volt az osztálytársa. A többi, „kopasz” kísérő a közösségi oldalán Fradi-biztonsági embernek öltözött, a Fradi Security azonban cáfolta, hogy az illetők az emberei lennének. Ugyanezen biztonsági emberek azt mondták, hogy a kurvák csak tüntetni járnak, mert boxolni nem tudnak. A Fradi elnöke, a Fidesz alelnöke, Kubatov Gábor azt mondta, hogy méltatlannak ítéli meg, ami ott lezajlott.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »