Szórólapon ajánlottak kerülő utat a migránsoknak

Szórólapon ajánlottak kerülő utat a migránsoknak

Elkezdték visszaküldeni Görögországba azokat a menedékkérőket, akik hétfőn a határzárat megkerülve jutottak Macedóniába. A görög kormány szerint a kerülő útvonalat egy arab nyelvű szórólap ajánlotta a migránsoknak, amelyet ismeretlenek terjesztettek a táborban. A macedón elnök szóvivője szerint nem fogják engedni a balkáni útvonal újbóli megnyitását. A balkáni határzárnak köszönhetően jelentősen csökkent a Nyugat-Európára nehezedő migrációs nyomás, Görögországban viszont több tízezer ember torlódott fel.

Egy falusi temetőnél tartóztatták fel a macedón rendőrök azokat a migránsokat, akik a zöldhatáron át érkeztek Görögországból. A menekülteket elkezdték visszatoloncolni az egyenruhások, akik egy időre őrizetbe vették a tömeget kísérő újságírókat. A macedónok február második felében zárták le a határt, a görög oldalon azóta migránsok ezrei torlódtak fel. Ők unták el a várakozást, és indultak neki a zöldhatárnak.

„Azt mondták, hogy menjünk tovább, be fognak engedni minket, és vége lesz az esőnek meg a hidegnek. De ott nem engedtek át minket. Amikor a határhoz értünk, azt mondták, hogy 1500 ember már átment, de nem tudunk semmit róluk. Hallottuk, hogy négyen meghaltak, ötven embert pedig visszaküldtek a táborba. Nagyon féltettük a gyerekeinket, nagyon hideg van ott. Nem volt nálunk sátor sem” – panaszkodott egy szír asszony.

A menekültek nem hajlandók visszafordulni Macedóniából. „Tizenhat napja vagyok itt, nagyon nehéz a helyzet, sátrakban alszunk, ami nagyon hideg a gyerekeknek. Sorba kell állnunk az élelemért, sorba kell állnunk mindenért. Szeretnénk, ha vége lenne már ennek, szeretnénk Németországba menni, szeretnénk kiszabadulni ebből a helyzetből” – fogalmazott egy másik menekült asszony.

Németország is nyert azzal, hogy a nyugat-balkáni országok Ausztriával közösen szigorították a határellenőrzést – ismerte el Angela Merkel. „Ami a balkáni útvonalat illeti, igen, Németország kétségtelenül profitál abból, hogy kevesebb ember érkezik, és ez összefüggésben áll a macedón–görög határ lezárásával is. Ezt direkt ilyen sorrendben mondom. A huszonnyolc uniós tagállam megállapodásának célja azonban az, hogy ismét érvényt szerezzünk a schengeni rendszernek. Ez pedig nem azt jelenti, hogy Macedónia megvédi a görög határt, hanem azt, hogy Görögország megvédi a macedón határt és a külső határait is” – hangsúlyozta Angela Merkel.

A görög–macedón határ lezárása miatt egyre valószínűbb, hogy a migránsok új útvonalat keresnek majd, és megpróbálják kikerülni Macedóniát. Egyes feltételezések szerint Albánián és az Adriai-tengeren vagy pedig Bulgárián keresztül próbálják majd folytatni útjukat Nyugat-Európa felé.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »