Szörnyű élményt hurcol a legfiatalabb olimpikon

A tavaly áprilisi nepáli földrengés egyik túlélője, a 13 éves úszó, Gaurika Szingh lesz a legfiatalabb versenyző a pénteken kezdődő Rio de Janerio-i olimpián.

Rio: melyik magyar mikor látható?

„Ijesztő volt. Éppen egy épület ötödik emeletén voltunk, ezért nem tudtunk menekülni. Szerencsére ez új épület, úgyhogy nem omlott össze, mint a környéken a legtöbb” – mesélte a fővárosban, Katmanduban történtekről Singh, aki az édesanyja és a húga társaságában vészelte át a katasztrófát.

A fiatal úszó kétéves korában Angliába költözött a családjával, tavaly áprilisban csak azért tértek haza, hogy részt vehessen az országos bajnokságon.

Minden idők legsúlyosabb természeti csapása az a két földrengés Nepál történelmében, amely tavaly tavasszal történt. A himalájai országot ért katasztrófa emberáldozatainak hivatalos száma meghaladja a 8500-at. Mindez annyira megrendítette Gaurika Szinghet, hogy az úszóbajnokság után minden nyereményét jótékony célra ajánlotta fel.

A riói olimpián női 100 méteres hátúszásban induló versenyző 13 éves és 255 napos lesz vasárnap, amikor az előfutamokat rendezik. „Nagyszerű érzés, bár némileg irreális. Nagyon szerettem volna indulni, de nem voltam benne biztos, hogy sikerül, hiszen még túl fiatal vagyok. Sokként ért a hír, amikor egy hónappal ezelőtt megtudtam, hogy jöhetek” – mondta a sportoló, aki eddig hétszer döntötte meg a nepáli csúcsot.

„Egyszerűen hihetetlen, hogy ő a legfiatalabb olimpikon Rióban, és csodálatos, ahogyan megbirkózik a nyomással” – nyilatkozta büszkén az édesapja, Parasz Szingh.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »